Αρχές

Ποιοι είμαστε

Η Αναρχική Ομάδα Πυρανθός αποτελούμε πολιτική ομαδοποίηση αναρχικών που δρούμε στην πόλη της Θεσσαλονίκης και αντιλαμβανόμαστε ως σημαντική, πέρα από την δράση μας στα ταξικά και κοινωνικά πεδία ή τα πλαίσια των αγώνων που παράγει ο πολιτικός μας χώρος, την ανάγκη της αναβάθμισης των πολιτικών μας συμφωνιών ώστε να γίνει περισσότερο καίρια η παρέμβασή μας στα πεδία αυτά.

Για τι αγωνιζόμαστε

Ως αναρχικοί αγωνιζόμαστε για την κοινωνική απελευθέρωση μέσω της κοινωνικής επανάστασης και την επικράτηση του ελευθεριακού κομμουνισμού. Θεωρούμε τους εαυτούς μας κομμάτι και συνέχεια της αναρχικής παράδοσης από τον 19ο αιώνα μέχρι σήμερα. Με αυτή την έννοια θεωρούμε την ουσία της αναρχίας συνυφασμένη με αυτή του κομμουνισμού.

Αγωνιζόμαστε για μια κοινωνία ισότητας, ελευθερίας και αλληλεγγύης. Καμία όμως από αυτές τις έννοιες δεν μπορεί να υπάρχει από μόνη της. Ελευθερία χωρίς ισότητα είναι ελευθερία στην καταπίεση. Ισότητα χωρίς ελευθερία είναι η ισότητα της φυλακής. Η αλληλεγγύη είναι ο συνεκτικός δεσμός ο οποίος μέσω της αμοιβαιότητας, της γενικευμένης χαριστικότητας και της ανεκτικότητας δημιουργεί το πλαίσιο για την συνύπαρξη ίσων και ελεύθερων ατόμων.

Αγωνιζόμαστε για μια κοινωνία όπου κάθε άτομο θα απολαμβάνει μέσω της κοινότητας κάθε δυνατό εργαλείο προς την αυτοπραγμάτωσή του. Όπου ελεύθεροι άνθρωποι οργανωμένοι σε κομμούνες και κολεκτίβες θα συναποφασίζουν ισότιμα για κάθε πτυχή της ζωής τους, χωρίς οποιονδήποτε φυλετικό ή έμφυλο διαχωρισμό.

Αγωνιζόμαστε για μια κοινωνία χωρίς ατομική ιδιοκτησία, χρήματα ή οποιαδήποτε ανταλλακτικότητα. Που η διαχείριση των υλικών αγαθών θα γίνεται με βάση την αρχή «από τον καθένα ανάλογα με τις δυνατότητες του, στον καθένα σύμφωνα με τις ανάγκες του»

Αγωνιζόμαστε για μια κοινωνία που κανένας ανορθολογισμός δεν θα παράγει υποταγή. Όπου δεν θα έχουν θέση θρησκείες , δεισιδαιμονίες και προκαταλήψεις. Όπου η γνώση θα είναι ελεύθερη για όλους ώστε να αμφισβητούν, να ερευνούν και να επιβεβαιώνουν.

Δεν αντιλαμβανόμαστε τον αναρχικό κομμουνισμό ως ιδεολογία ή δόγμα υπό την έννοια του αδιαμφισβήτητου συστήματος ιδεών στο οποίο πρέπει να χωρέσει η πραγματικότητα. Επίσης αρνούμαστε οποιαδήποτε εσχατολογική προσέγγιση στην ιστορία. Γνωρίζουμε λοιπόν πως η Αναρχία δεν θα είναι ούτε ο επί γης παράδεισος ο οποίος θα έρθει νομοτελειακά, ούτε ένα προκαθορισμένο πολιτικό πρόγραμμα το οποίο η κοινωνία θα πρέπει να εφαρμόσει αλλά ένα διαρκές κοινωνικό πείραμα το οποίο μονίμως θα αμφισβητείται, θα εμπλουτίζεται και θα συνδιαμορφώνεται από τους ελεύθερους ανθρώπους και το οποίο θα μπορεί να παίρνει διαφορετικές επί μέρους μορφές ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε κομμούνας ή τις επιθυμίες των μελών της. Κάθε αναρχικό πρόγραμμα λοιπόν αποτελεί μια πρόταση προς συνδιαμόρφωση και υιοθέτηση από την επαναστατημένη κοινωνία και όχι ένα ακόμη σύστημα το οποίο θα επιβληθεί σε αυτήν.

Ενάντια σε τι αγωνιζόμαστε

Τα θετικά μας προτάγματα για το αύριο παράγουν ένα πλήθος αρνήσεων στο σήμερα και αντίστροφα.

Αγωνιζόμαστε ενάντια σε κάθε εξουσιαστικό κοινωνικοπολιτικό σύστημα και ειδικά τον καπιταλισμό ως το σύστημα που αποθεώνει την εξουσία μέσω του κεφαλαίου σε κάθε πτυχή της ζωής του ανθρώπου και της φύσης.

Αγωνιζόμαστε ενάντια σε κάθε είδους κρατισμό ακόμα και αν αυτός ενδύεται τον μανδύα του εργατικού-σοσιαλιστικού κράτους. Βασική λειτουργία κάθε εξουσίας είναι να αναπαράγει τον εαυτό της με κάθε μέσο και για να το πετύχει αυτό να αποκόπτεται από κάθε μορφή ελέγχου. Είναι ανορθολογισμός να πιστεύει κάποιος πως μπορεί ποτέ να υπάρξει δίκαιη μορφή κράτους υπό κοινωνικό έλεγχο.

Αγωνιζόμαστε ενάντια στον ρατσισμό διότι αποτελεί φαντασιακή μορφή διαχωρισμού ανθρώπων με κοινά συμφέροντα και ενοποίησης ανθρώπων με αντίθετα συμφέροντα. Οργανωνόμαστε ως εκμεταλλευόμενοι και καταπιεσμένοι ενάντια στους κυρίαρχους χωρίς να δεχόμαστε να μας χωρίζουν σε ντόπιους ή μετανάστες με βάση φυλετικούς διαχωρισμούς.

Αγωνιζόμαστε ενάντια σε κάθε σεξισμό και ειδικά την πατριαρχία. Δεν αναγνωρίζουμε ρόλους με βάση το φύλο ούτε ως βιολογικό ούτε ως κοινωνικό κατασκεύασμα. Κάθε άνθρωπος πρέπει να είναι ελεύθερος στην αυτοέκφραση της προσωπικότητάς του και ο περιορισμός αυτής είναι η απόλυτη βία.

Αγωνιζόμαστε ενάντια στον ρεφορμισμό. Θεωρούμε κάθε ψευδαίσθηση περί μεταρρυθμίσεως του καπιταλισμού επικίνδυνη. Όποιος δεν αναγνωρίζει τον εχθρό του στον καπιταλισμό δεν μπορεί να προσφέρει παρά πρόσκαιρη ανακούφιση σε μικρά κομμάτια των καταπιεσμένων δίνοντας ταυτόχρονα άλλοθι για την ακόμη καλύτερη εδραίωση του συστήματος που βιάζει την ανθρωπότητα και τον πλανήτη στο διηνεκές.

Αγωνιζόμαστε ενάντια σε κάθε οργανωμένη θρησκεία. Η εκμετάλλευση των μεταφυσικών ανησυχιών και του δέους που προκαλούσε ανέκαθεν στον άνθρωπο η δύναμη της φύσης και το μέγεθος του σύμπαντος ήταν πάντα ο δυνατότερος παράγοντας υποταγής για τον άνθρωπο. Ιστορικά έχει χρησιμοποιηθεί μόνο για να σκλαβώσει και ποτέ για να απελευθερώσει το άτομο και έχει αποτελέσει την βάση για τα πλέον απολυταρχικά καθεστώτα.