Σχετικά με τις δράσεις αλληλεγγύης στους 5 αγωνιζόμενους φοιτητές

free5grΤους τελευταίους δύο μήνες αναλογιζόμενοι-ες την αλληλεγγύη ως μία δυναμική πράξη αντίστασης και αγώνα προσπαθούμε να σταθούμε δίπλα στους 5 αγωνιζόμενους φοιτητές που απειλούνται με έκδοση στο ιταλικό κράτος, προκείμενου εμείς, ως κομμάτι του κινήματος, να σταματήσουμε αυτή τη δίωξη. Ως συνέλευση αλληλεγγύης στους διωκόμενους για την πορεία “no-expo” στο Μιλάνο αντιλαμβανόμαστε αυτή τη δίωξη των συντρόφων μας, ως ένα κομμάτι μίας ευρύτερης διακρατικής διαδικασίας που στόχο έχει την περαιτέρω υποτίμηση της ζωής μας και την απαλοιφή κάθε πιθανής μορφής αντίστασης μέσω της δημιουργίας ενός διάχυτου κλίματος φόβου.

Στην προσπάθεια μας λοιπόν να μπλοκάρουμε την έκδοση των 5 αγωνιζόμενων, σχεδιάσαμε και υλοποιήσαμε κάποιες δράσεις, προκειμένου να αναδείξουμε το θέμα στην πολιτική επικαιρότητα και στον ευρύτερο κοινωνικό ιστό, καθώς γνωρίζουμε καλά ότι κανένα μέσο ενημέρωσης δεν θα προβάλλει, ούτε θα υπερασπιστεί τον αγώνα των συντρόφων μας με τον τρόπο που το κάνουμε εμείς. Δηλαδή, σαν ένα κομμάτι των αγώνων μας, σαν ένα κομμάτι των συλλογικών αντιστάσεων, σαν ένα μικρό οδόφραγμα μπροστά στην αναβάθμιση των κατασταλτικών μέτρων του ελληνικού κράτους στους αγώνες που έρχονται.

Την Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου, την ώρα που διεξαγόταν το κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ3, επισκεφτήκαμε το κτίριο που βρίσκεται στην λεωφόρου Στρατού και αποπειραθήκαμε να παρέμβουμε στη διεξαγωγή του προγράμματος, προκειμένου να υπάρξει πληροφόρηση για την υπόθεση της έκδοσης των 5 αγωνιζόμενων. Υπήρξε ρητή άρνηση από μέρος των υπαλλήλων, οι οποίοι όχι μόνο φρόντισαν (σχεδόν με την είσοδο μας στο κτίριο) να πέσει μαύρο στην οθόνη, αλλά επιπλέον επέλεξαν να βάλουν διαφημίσεις προκειμένου να διασφαλιστεί η φαινομενικά ομαλή ροή του προγράμματος Γνωρίζουμε ότι έχουν συγκεκριμένες οδηγίες, γνωρίζουμε όμως, και ότι η αλληλεγγύη μεταξύ ανθρώπων της τάξης μας μπορεί να τις παρακάμψει. Αυτή όμως δυστυχώς δεν υπήρξε. Ο λεγόμενος υπεύθυνος επαναλάμβανε ότι εάν θέλουμε μπορούμε να έρθουμε προγραμματισμένα σε κάποια εκπομπή αναγκάζοντάς μας να του εξηγήσουμε, ότι ποτέ δεν αφήνουμε τις συλλογικές μας θέσεις έρμαια στα χέρια οργάνων της κρατικής προπαγάνδας. Οπότε η διοίκηση της ΕΡΤ3 και ένα μέρος των υπαλλήλων της πήραν ξεκάθαρα την πολιτική απόφαση παρεμπόδισης μιας δράσης για την ανάδειξη και την στήριξη του αγώνα για την μη έκδοση των 5 φοιτητών (διακόπτοντας ουσιαστικά το σύνολο του ζωντανού προγράμματος για τη συγκεκριμένη μέρα).

Τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου την ώρα που διεξαγόταν ενημερωτική εκδήλωση «για την εφαρμογή του θεσμού της ηλεκτρονικής επιτήρησης (“βραχιολάκι”) υπόδικων, καταδίκων και κρατουμένων σε άδεια», καλέσαμε σε μικροφωνική συγκέντρωση απέναντι από το κτίριο που διεξαγόταν η εκδήλωση του Υπουργείου Δικαιοσύνης κάτι που οδήγησε στην περιφρούρηση του κτιρίου από αστυνομικές δυνάμεις. Ταυτόχρονα, και ενώ διεξαγόταν η μικροφωνική, μικρή ομάδα συντρόφων/-ισσών βρήκε την ευκαιρία να εισέλθει στον χώρο της εκδήλωσης, να βρεθεί μπροστά από τον γενικό γραμματέα του υπουργείου δικαιοσύνης (Κ.Κοσμάτος) και να υψώσει πανό για το μπλοκάρισμα της έκδοσης των 5 αγωνιζόμενων, λέγοντας και κάποια λόγια για την υπόθεση. Στη συνέχεια, αποχωρήσαμε και επιστρέψαμε στην μικροφωνική συγκέντρωση.

Το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης, η δίωξη και η επιχειρούμενη έκδοση των 5 αγωνιζόμενων φοιτητών αποδεικνύει τη διακρατική συνεργασία και συμμαχία με στόχο τόσο την πειθάρχηση των αγώνων, όσο και τη δημιουργία ενός διεθνούς δόγματος καταστολής, τάξης και ασφάλειας. Η ευθύνη για τη δίωξη των 5 αγωνιζόμενων φοιτητών βαραίνει τόσο το ιταλικό κράτος όσο και το ελληνικό, που, στην τελική, αυτό και οι μηχανισμοί του είναι που θα λάβουν την απόφαση για την έκδοση -ή μη- των 5. Η ευθύνη αυτή είναι καθαρά πολιτική.

ΝΑ ΜΠΛΟΚΑΡΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΩΝ 5 ΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΙΤΑΛΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ
7, 8 και 11 Ιανουαρίου
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΙΩΚΟΜΕΝΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΥΠΟΘΕΣΗ

Συνέλευση αλληλεγγύης στους διωκόμενους για την πορεία “no-expo” στο Μιλάνο