Nα δοθούν άμεσα άδειες στους Κ. Γουρνά και Δ. Κουφοντίνα

 

«…εσείς δηλαδή παραμένετε αμετανόητος;»
Αυτά ήταν κάποια από τα λόγια της έδρας που προσφάτως απέρριψε την αίτηση άδειας του αναρχικού Κώστα Γουρνά. Ο Κώστας Γουρνάς συνελήφθει τον Απρίλιο του 2010. Κατά την σύλληψη του είχε αναλάβει την ευθύνη για την συμμετοχή του στην επαναστατική οργάνωση Επαναστατικός Αγώνας.
Ο Δημήτρης Κουφοντίνας παραδόθηκε στις αρχές τον Σεπτέμβρη του 2002 έπειτα από την επικήρυξή του από το ελληνικό κράτος. Ο ίδιος ανέλαβε την ευθύνη για την συμμετοχή του στην επαναστατική οργάνωση 17Ν. Το εφετείο αρνείται την παραχώρηση αδειών όπως ορίζει ο νόμος μετά το πέρας της 6ετίας. Όπως επίσης δεν χορηγούνται άδειες και σε άλλους πολιτικούς κρατούμενους ενώ τις δικαιούνται, με τελευταία παραδείγματα τους αναρχικούς Καραγιαννίδη, Χαρίση, Σαραφούδη, Ρωμανό.
Δύο υποθέσεις με διαφορετική αφετηρία αλλά με κοινό παρανομαστή. Και οι δυο αγωνιστές αποτελούν εχθρούς του κράτους καθώς παραμένουν πιστοί στα ιδανικά του αγώνα και της επανάστασης, δεν ανασκεύασαν τις εκάστοτε δηλώσεις τους, αντίθετα συνέχισαν να αγωνίζονται εντός των τειχών με συνεχείς γραπτές παρεμβάσεις, ενίοτε πραγματοποιώντας απεργίες πείνας θέτοντας την ίδια τους σωματική ακεραιότητα σε κίνδυνο, προκειμένου να διεκδικήσουν αυτονόητα δικαιώματα που ισχύουν για όλους τους κρατούμενους.
Η εξουσία αναγνωρίζει λοιπόν στα πρόσωπα αυτών των δύο αγωνιστών δύο συνεπείς αντιπάλους. Στις περιπτώσεις αυτές αναστέλλεται το δικονομικό σύστημα ή μάλλον παρακάμπτεται ως μη ισχύων. Είναι δηλαδή η εξουσία αυτή που αναστέλλει η ενεργοποιεί το «δίκαιο» κατά το δοκούν. Δημιουργεί έτσι μια ασαφή ζώνη, που δεν περιγράφεται από το νόμο, στην οποία μπορούν να περιέρχονται ιδιάζουσες υποθέσεις ή υποθέσεις βαρύνουσας σημασίας για το κράτος, λες και τα θεσπισμένα κατασταλτικά μέτρα δεν είναι ήδη επαρκή. Δεν είμαστε εμείς αυτοί που θα μιλήσουμε για τα «δημοκρατικά δικαιώματα των πολιτών» καθώς το δικό μας δικαιϊκό σύστημα δεν περιγράφεται και δεν καθορίζεται με νόμους. Είναι χαρακτηριστικό όμως πως αυτοί που μέχρι χθες αυτοπαρουσιάζονταν ως οι ταγοί του ανθρωπισμού, παρουσιάζονται σήμερα ως οι ταγοί του νόμου και της τάξης.
Σε μία συγκυρία όπου η συγκυβέρνηση Συριζα-Ανελ ετοιμάζεται να υπογράψει το τέταρτο μνημόνιο, για να λεηλατήσει ακόμα περισσότερο τα φτωχά κοινωνικά στρώματα, φροντίζει να αποκόψει τους κοινωνικούς δεσμούς και τα ερείσματα από τους αγωνιστές κρατούμενους και να τους απομονώσει. Δείχνει έτσι τί τύχη επιφυλάσσει στους δηλωμένους της εχθρούς, ενεργοποιώντας το καθεστώς εξαίρεσης, παρακάμπτοντας οποιεσδήποτε νομοθετικές ρυθμίσεις περί αδειών κρατουμένων, χρησιμοποιώντας την πρόφαση ότι οι ίδιοι αποτελούν απειλή για το πολίτευμα.
Από την μεριά μας, τασσόμαστε δίπλα στον αγώνα των κρατουμένων καθώς θεωρούμε τα δικαιώματα τους κεκτημένα αγώνων και ως τέτοια θα τα υπερασπιστούμε. Καθώς αντιλαμβανόμαστε πως μαζί με τους αγωνιζόμενους κρατούμενους μας χωρίζουν μόνο τείχη που πρέπει να γκρεμίσουμε.

Αλληλεγγύη στον αγώνα των κρατουμένων.

Να σπάσουμε το καθεστώς εξαίρεσης.

Άμεση ικανοποίηση των αιτημάτων του Δ. Κουφοντίνα και Κ. Γουρνά.

Πορεία αλληλεγγύης Τετάρτη 15/03 στις 18:00 στην καμάρα
(στα πλαίσια της πανελλαδικής μέρας δράσης)