Σχετικά με την απειλή εκκένωσης της κατάληψης Mundo Nuevo

Στις 10-7-2017 δημοσιεύτηκε στην ηλεκτρονική εφημερίδα voria.gr άρθρο το οποίο στοχοποιεί την κατάληψη Mundo Nuevo. Το εν λόγω κείμενο υπογράφεται από κάποιον Δημήτρη Παπανίκο και αναφέρει πως η αστυνομία έχει στο συρτάρι της εισαγγελική παρέμβαση για εκκένωση της κατάληψης. Δεν είναι η πρώτη φορά που βρισκόμαστε αντιμέτωποι με δημοσιογράφους που λειτουργούν ως φερέφωνα της ασφάλειας για να προλειάνουν το έδαφος καταστολής δημιουργώντας κλίμα, ζητώντας με άμεσο ή έμμεσο τρόπο την εκκένωση και διαχέοντας τον εμετικό λόγο τους.

Το κτήριο στην Φιλίππου και Σιατίστης τελεί υπό κατάληψη από το Νοέμβρη του 2015 , είναι ιδιοκτησίας του δήμου Θέρμης και βρισκόταν σε καθεστώς εγκατάλειψης κάμποσα χρόνια. Έτσι, σύντροφοι/ισσες πήραν την πρωτοβουλία να δημιουργήσουν ένα ακόμη χώρο για το κίνημα. Στον χώρο αυτό συμμετέχουν πολιτικές και πολιτιστικές ομάδες, δημιουργήθηκαν δομές οικονομικής ενίσχυσης του κινήματος, βιβλιοπωλείο, αναγνωστήριο κ.α, οι οποίες αγκαλιάστηκαν από τους συμμετέχοντες σε πολιτικές συλλογικότητες και όχι μόνο.

Οπού δεν φτάνει το γκλοπ του μπάτσου φτάνει η πένα του δημοσιογράφου.

Μιας και στην παρούσα φάση δεν υπάρχει κάποιο πλάνο οικονομικής εκμετάλλευσης του κτηρίου, μας είναι ακόμα πιο ξεκάθαρο πως οι αναφορές στην εκκένωση αποσκοπούν στην επίθεση στο κίνημα και στην επαναφορά της τάξης και ασφαλείας. Από την στιγμή που η κυβέρνηση Συριζα πέταξε τον μανδύα της κεϋνσιανής διαχείρισης, αναγνωρίζει καλύτερα από τους προκατόχους της ότι είμαστε το μοναδικό κομμάτι που μπορεί να δημιουργήσει ρωγμές στο υπάρχον. Με την ψήφιση του 4ο μνημονίου συνεχίζει την φιλελεύθερη πολιτική -που ταιριάζει στο κράτος και προτάσσει το κεφαλαίο- μια πολιτική που επιδιώκει να περάσει από πάνω μας. Από τις αρχές του προηγούμενου έτους οι εκκενώθηκαν τα περισσότερα σπίτια μεταναστών και αλληλέγγυων επιδιώκοντας να κοπεί ο δίαυλος επικοινωνίας κινήματος-μεταναστών. Τον τελευταίο χρόνο μετά την εκκένωση της βίλας Ζωγράφου οι απειλές για νέες εκκενώσεις πολιτικών καταλήψεων πληθαίνουν (rosa nera στα Xανιά, Παππουτσάδικο στην Αθήνα) αλλά ακόμα και οι αναφορές περί κάθαρσης του «άβατου» των Εξαρχείων φανερώνουν ότι η επίθεση στο κίνημα είναι πολιτική επιλογή.

Το χουμε ξαναπεί: οι καταλήψεις δεν είναι ντουβάρια νεκρά είναι οι σχέσεις που δημιουργούνται. Αποτελούν σημεία αναφοράς των αγώνων και κομμάτια του κινήματος. Θα υπερασπιστούμε τις δομές μας ώστε αναχαιτίσουμε ακόμα μια φoρά την όποια επιχειρούμενη επίθεση κράτους ή φασιστών απέναντι μας.

Αλληλεγγύη στην κατάληψη Μundo Nuevo