Και κάπως έτσι θρυμματίστηκε η “βιτρίνα” των ευηπόληπτων… με μια φρικιαστική δολοφονία!

Την Παρασκευή στις 21 Σεπτεμβρίου μεταδίδεται η είδηση ότι κάποιος ληστής σκοτώθηκε βγαίνοντας από τζαμαρία καταστήματος. Αν και το περιστατικό έγινε στο κέντρο της Αθήνας ώρα που η Ομόνοια είναι κατάμεστη, μέσα σε πλήθος αυτοπτών μαρτύρων κανείς δεν αμφισβήτησε και δεν διέψευσε την είδηση. Για κακή τους τύχη το περιστατικό είναι βιντεοσκοπημένο και δείχνει το αποτρόπαιο λυντζάρισμα ενός ανθρώπου. Ενός ανθρώπου που είναι εγκλωβισμένος, που παραπατάει, που σαν λαβωμένο ζώο προσπαθεί να ξεφύγει από τους δήμιους του. Ενός ανθρώπου που δολοφονείται στο πεζοδρόμιο. Ενός ανθρώπου που βρίσκεται σε άμυνα. Το όνομά του: Ζακ Κωστόπουλος, ετών 33.

Η ταυτότητά του αρχίζει να ξεδιπλώνεται. Ίσως η δολοφονία να έμενε για πάντα στο σκοτάδι όπως πιθανόν τόσες και τόσες, αλλά ο Ζακ δεν ήταν μόνος, ήταν ενεργός ακτιβιστής της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, drag queen, οροθετικός κ.α. Βέβαια ο Ζακ δε δολοφονήθηκε γι αυτές του τις ιδιότητες (στο παρελθόν είχε δεχτεί ομοφοβικές επιθέσεις), αλλά για το γεγονός πως θεωρήθηκε ότι κλέβει ένα μαγαζί. Σε ένα κοινωνικό περιβάλλον που η υποψία κλοπής κάποιων αντικειμένων μπορεί να κοστίσει την ίδια την ανθρώπινη ζωή, ο Ζακ βρήκε μαρτυρικό θάνατο. Στη συνέχεια κυκλοφόρησαν κι άλλα βίντεο κάποια από τα οποία δείχνουν τους ένστολους δολοφόνους της ομάδας Δίας να χτυπάνε και να βάζουν χειροπέδες σε έναν άνθρωπο που αιμόφυρτος ξεψυχάει στο πεζοδρόμιο. Την επόμενη μέρα της δολοφονίας πραγματοποιήθηκαν αυθόρμητες πορείες ως πρώτη αντανακλαστική κίνηση σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο.

Αμέσως έπιασαν δουλειά οι εντεταλμένοι διαμορφωτές της κοινής γνώμης, ΜΜΕ και παρατρεχάμενοι, για να ξεπλύνουν τη δολοφονία ενός παρία. Θα ρίξουν στην αρένα ξανά τον Ζακ ως ύαινες που διψάνε για αίμα θα του καταλογίσουν κίνητρα “ληστεία”, “επίθεση με μαχαίρι” θα βεβηλώσουν τη μνήμη του, θα τον κατασπαράξουν. Οι δολοφόνοι Ευάγγελος Δημόπουλος και Αθανάσιος Χορταριάς που κλωτσάνε στο κεφάλι χαρακτηρίζονται ως “έντιμοι φιλήσυχοι οικογενειάρχες” που διατηρούν καταστήματα σε περιοχή με “ελλιπή αστυνόμευση” κλπ ψέματα, ψέματα, ψέματα….. Για τον δεύτερο μάλιστα αποκαλύπτεται ότι είναι συντονιστής του πολιτικού συμβουλίου του κινήματος (Πατριωτικό Μέτωπο – ΠΑΜ), οργανωμένος φασίστας δηλαδή. Από τα πάνω και απολύτως στοχευμένα λοιπόν, θρέφεται ο κοινωνικός κανιβαλισμός.

Η καπιταλιστική αναδιάρθρωση που με πρόσχημα την κρίση επιχειρείται τα τελευταία χρόνια έφερε την πλήρη κατάρρευση του βιοτικού επιπέδου των ζωών μας καθώς και των προσδοκιών των μικροαστών. Η διαρκώς αυξανόμενη υποτίμηση της εργατικής μας δύναμης και η λεηλασία των ζωών που βιώνουν οι άνθρωποι της τάξης μας, μετατρέπουν σε ζούγκλες τα κέντρα των μητροπόλεων όπου νόμος είναι το συμφέρον του ισχυρότερου. Το εκρηκτικό μείγμα φτωχοποιημένων στρωμάτων ανέργων, άστεγων, που δεν έχει που να στραφεί για να επιβιώσει γιγαντώνει και ωθεί την κοινωνική βία μεταξύ των εκμεταλλευομένων και καταπιεσμένων. Ειδικά οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και τα κοινωνικά αποκλεισμένα άτομα π.χ με ψυχικές νόσους, τοξικοεξαρτημένοι, έγκλειστοι, θύματα trafficking, κ.α που προσπαθούν να επιβιώσουν διαπράττοντας μικροπαραβάσεις είναι τα πρώτα θύματα αυτού του ανελέητου πολέμου. Και όσο η εξαθλίωση εντείνεται ο ρατσισμός, η ομοφοβία, η μισαλλοδοξία εμποτίζουν με δηλητήριο παραπάνω την ελληνική κοινωνία. Η απόσταση όμως μεταξύ κοινωνικού αυτοματισμού και και κοινωνικού κανιβαλισμού είναι πολύ μικρή. Εκεί που φασίστες, αφεντικά, “ευηπόληπτοι” παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους, τότε θεωρείται από το σύστημα παρέκκλιση “θερμοκέφαλων”. Δεν είναι παρέκκλιση όμως, είναι απότοκο της προπαγάνδας και των ιδεολογημάτων που στηρίζουν το καπιταλιστικό οικοδόμημα. Κράτος και κεφάλαιο τροφοδοτούν τον κοινωνικό κανιβαλισμό και εκφασισμό μιας και όταν διαρρηγνύεται ο κοινωνικός ιστός παραμερίζεται η ανάγκη για το συλλογικό και έτσι οι κυρίαρχοι μπορούν να διατηρούν τα προνόμιά τους. Μένει ο φαύλος κύκλος της αντικοινωνικής βίας.

Δυστυχώς, δεν είναι η μόνη περίπτωση δολοφονίας μέσω λυντζαρίσματος που μπορούμε να θυμηθούμε. Σε περιστατικό επίσης καταγεγραμμένο από κάμερα ασφαλείας της φυλακής στη Νιγρίτα Σερρών ο κρατούμενος Ιλία Καρέλι βασανίζεται μέχρι θανάτου από σωφρονιστικούς υπαλλήλους. Ο ιατροδικαστής απεφάνθη ότι ο θάνατος προήλθε από καρδιακό επεισόδιο, από φυσικά δηλαδή αίτια (!). Aυτήν την πραγματογνωμοσύνη υιοθέτησε και το δικαστήριο με αποτέλεσμα οι καταδικασμένοι δολοφόνοι του Καρέλι να αφεθούν ελεύθεροι. Να μην επιτρέψουμε να συμβεί το ίδιο στην περίπτωση Ζακ Κωστόπουλου. Οι τρεις ιατροδικαστές που ασχολούνται με την υπόθεση στην καλύτερη περίπτωση ελέγχονται για την αξιοπιστία τους καθώς οι δύο έχουν συγκαλύψει υποθέσεις αστυνομικής βίας και ο τρίτος υπήρξε μάρτυρας υπεράσπισης της χρυσής αυγής στην υπόθεση επίθεσης στο στέκι Αντίπνοια.

Η δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου δεν θα ξεχαστεί. Όπως δεν ξεχάστηκε η δολοφονία του Ιλία Καρέλι, της Κατερίνας Γκουλιώνη, του Τόνυ Ονούα, του Σαχζάτ Λουκμάν, τόσων και τόσων των απόκληρων αυτής της κοινωνίας. Θα παραμένουν ανοιχτές πληγές μέσα μας να μας πεισμώνουν για το δίκαιο και αναγκαίο του αγώνα.

Ανάμεσα στο πλήθος, ένας φώναξε: “μέσα στο αίμα είναι κάτω πεσμένος, θα τονε σκοτώσεις”
για να μην είναι ένας, για να γίνουμε πολλοί, για να ορθώνουμε το ανάστημά μας απέναντι στις χιλιάδες εκφάνσεις του καθημερινού εκφασισμού, για να τσακίσουμε την απάθεια, την υποταγή, της εργοδοτική ασυδοσία, τις ομοφοβικές και φασιστικές επιθέσεις, την κρατική τρομοκρατία, που δολοφονούν τους ανθρώπους της τάξης μας.

Καμιά συγκάλυψη για τη δολοφονία Ζακ Κωστόπουλου
Πόλεμος σε κράτος και κεφάλαιο