Σχετικά με την απειλή εκκένωσης της κατάληψης Mundo Nuevo

Βρισκόμαστε στο ίδιο έργο θεατές, αντιμέτωποι με απειλές για επικείμενη εκκένωση της κατάληψης Mundo Nuevo στη Θεσσαλονίκη. Αυτή τη φορά το κράτος και οι κομπάρσοι του επέλεξαν να φορέσουν τον ανθρωπιστικό τους μανδύα μιας και τα υπόλοιπα σχέδια και μεθοδεύσεις δεν πέτυχαν.

Το ζήτημα ξεκίνησε να αναμοχλεύεται μέσω δημοσιευμάτων σε ηλεκτρονικές φυλλάδες τύπου voria.gr (10/7/2017) όπου δημοσιογράφοι (το εν λόγω κείμενο υπογράφεται από κάποιον Δημήτρη Παπανίκο), που λειτουργούν ως φερέφωνα της ασφάλειας, επιχείρησαν να δημιουργήσουν κλίμα για να προλειάνουν το έδαφος καταστολής, ζητώντας με άμεσο ή έμμεσο τρόπο την εκκένωση της Mundo Nuevo.
Οι προσπάθειες αυτές δεν ευδοκίμησαν, οπότε έπιασαν δουλειά οι χαφιέδες της κρατικής ασφάλειας, στήνοντας κατηγορητήριο με ψεύτικες αναγνωρίσεις εις βάρος 16 ατόμων για τη συμμετοχή τους στην κατάληψη, τον Σεπτέμβριο του 2017. Ακολούθησε η δίκη φιάσκο που πραγματοποιήθηκε το Νοέμβριο του 2018 και οδήγησε στην αθώωση των κατηγορούμενων. Τώρα σειρά έχει ο ΟΚΑΝΑ και η δήθεν ευαισθησία του Δήμου Θέρμης να στείλουν τελεσίγραφο στην κατάληψη για εκκένωση της προκειμένου εκεί να στεγαστεί το σχολείο δεύτερης ευκαιρίας για τοξικοεξαρτημένους του ΟΚΑΝΑ. Παίζουν το χαρτί της ευαίσθητης κρατικής μηχανής, πριν μιλήσουν τα γκλοπ και τα δακρυγόνα.

Προφανώς δεν είμαστε απέναντι σε καμιά ευάλωτη κοινωνική ομάδα, είμαστε όμως απέναντι στις ναρκομαφίες που εξαθλιώνουν μεγάλα κομμάτια του πληθυσμού, παθητικοποιώντας, αδρανοποιώντας και εντέλει δολοφονώντας. Είμαστε απέναντι στο να μεταμορφωθούν οι γειτονιές μας σε πιάτσες ναρκομαφιών και συνακόλουθα αστυνομοκρατίας. Και γνωρίζουμε πολύ καλά πως κύκλοι κεφαλαιοκρατών επενδύουν στο ναρκοεμπόριο, με την αγαστή συνεργασία κράτους και αστυνομίας, αποκομίζοντας τεράστια κέρδη. Αντιλαμβανόμαστε την αλληλεγγύη στα άτομα τα οποία υποφέρουν από την τοξικοεξάρτηση ως κομμάτι του αγώνα για την κοινωνική απελευθέρωση. Το χτύπημα μιας δομής αγώνα με την πρόφαση της “καταπολέμησης των ναρκωτικών” δεν είναι τίποτα άλλο παρά η εργαλειοποίηση ανθρώπων με τους οποίους θέλουμε και έχουμε κοινό συμφέρον ώστε να δώσουμε κοινούς αγώνες για μια ζωή ελεύθερη και αξιοβίωτη.

Η επιχειρούμενη καταστολή της Mundo Nuenvo αποτελεί άλλη μία προσπάθεια του κράτους να καταστείλει έναν ζωντανό πολιτικό χώρο και δομή του κινήματος στέλνοντας το μήνυμα στους αγωνιζόμενους για επαναφορά της τάξης και ασφαλείας και την πάταξη της συλλογικοποίησης και οργάνωσης των από τα κάτω που δεν ευθυγραμμίζονται με την επιβαλλόμενη συνθήκη της “κοινωνικής ειρήνης”.

Το κτήριο στην Φιλίππου και Σιατίστης τελεί υπό κατάληψη από το Νοέμβρη του 2015 , είναι ιδιοκτησίας του δήμου Θέρμης και βρισκόταν σε καθεστώς εγκατάλειψης κάμποσα χρόνια. Έτσι, σύντροφοι/ισσες πήραν την πρωτοβουλία να δημιουργήσουν ένα ακόμη χώρο για το κίνημα. Στον χώρο αυτό συμμετέχουν πολιτικές και πολιτιστικές ομάδες, δημιουργήθηκαν δομές οικονομικής ενίσχυσης του κινήματος, βιβλιοπωλείο, αναγνωστήριο κ.α, οι οποίες αγκαλιάστηκαν από τους συμμετέχοντες σε πολιτικές συλλογικότητες και όχι μόνο.

Επιχειρούν να συσκοτίσουν εμφανίζοντας πως μια εστία αγώνα όπως είναι η κατάληψη βρίσκεται απέναντι σε μια κοινωφελή λειτουργία. Το καλύτερο πάντως άδειασμα στο δήμο Θέρμης και τον ΟΚΑΝΑ, δίνουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι του οργανισμού που αντιτίθενται στο να λειτουργήσει ο ΟΚΑΝΑ ως πολιορκητικός κριός για την επέκταση του σχεδίου καταστολής των καταλήψεων, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσαν.

Φαίνεται όμως πως η πανελλαδική κινητοποίηση συντρόφων/ισσων για το ζήτημα και το κύμα αλληλεγγύης που ξεδιπλώθηκε να έθεσε, έστω πρόσκαιρα, τροχοπέδη στα σχέδια τους, ωστόσο δεν εφησυχάζουμε.
Εμείς από την πλευρά μας θα το επαναλάβουμε : οι καταλήψεις δεν είναι ντουβάρια νεκρά είναι οι σχέσεις που δημιουργούνται. Αποτελούν σημεία αναφοράς των αγώνων και κομμάτια του κινήματος. Θα υπερασπιστούμε τις δομές μας ώστε να αναχαιτίσουμε ακόμα μια φορά την όποια επιχειρούμενη επίθεση κράτους ή φασιστών, εναντίον μας.

Αλληλεγγύη στην κατάληψη Μundo Nuevo
Αλληλεγγύη στις καταλήψεις και στους αυτοοργανωμένους χώρους που μπαίνουν στο στόχαστρο της καταστολής.
Υπερασπιζόμαστε μαχητικά όλες τις δομές ελευθερίας και αγώνα της τάξης μας.