Σχετικά με την απόπειρα απαλλοτρίωσης από το Leroy Merlin και την προφυλάκιση του αναρχικού Χριστόφορου Κορτέση

Στις 12 Ιουλίου 2019 σε ένα κατάστημα της αλυσίδας Leroy Merlin στην οδό Πειραιώς συνέβη ένα περιστατικό κλοπής αντικειμένων συνολικής αξίας 180 ευρώ. Το περιστατικό δεν θα ήταν αξιοσημείωτο και θα εντάσσονταν στο συνολικό πλαίσιο πρακτικών επιβίωσης της τάξης μας, ένα από τα χιλιάδες που συμβαίνουν καθημερινά, εάν δεν συνέβαινε από συγκεκριμένα πρόσωπα. Τα εν λόγω άτομα δραστηριοποιούνται σταθερά και με συνέπεια στο ανταγωνιστικό κίνημα.

Έτσι, ξεδιπλώθηκε ένα ακόμα ασφαλίτικο σχέδιο κατασκευής ενόχων και παραδειγματικής τους τιμωρίας μέσω της αστυνομικής και δικαστικής μαφίας που τελικά οδήγησε στην προφυλάκιση του συντρόφου Χριστόφορου Κορτέση.

Συνοπτικά, οι Χριστόφορος Κορτέσης και Θύμιος Α. κατ’ εντολή του Leroy Merlin οδηγήθηκαν από την εταιρεία ασφάλειας με την επωνυμία OVIT Α.Ε στο τυπικό δωμάτιο που οδηγούνται οι “δράστες” για να διευθετηθεί το ζήτημα με την απόδοση του χρηματικού ποσού που αντιστοιχεί στα προϊόντα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση μόνο αυτό δεν συνέβη. Ενώ οι σύντροφοι δέχτηκαν να αποδώσουν στο ακέραιο τα χρήματα και ειδοποίησαν οικείους τους να τα προσκομίσουν για το σκοπό αυτό, η εταιρεία σεκιούριτι εν μέσω απειλών και άσκησης βίας ψυχολογικής και σωματικής επεδίωκε να εμπλέξει στην υπόθεση τον Γιάννη Α. εργαζόμενο στο Leroy Merlin στοχοποιημένο από την εργοδοσία για τη συνδικαλιστική του δράση. Με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια δηλαδή.

Μετά από τρεις ώρες ομηρίας και παράνομης κατακράτησής τους και αφού έγινε σαφές πως στόχος της Leroy Merlin δεν ήταν η επιστροφή των χρημάτων αλλά η κατάδειξη του Γιάννη Α. ως συνεργού, οι Χριστόφορος Κορτέσης και Θύμιος Α. κατάφεραν να απεγκλωβιστούν μαζί με τους συντρόφους. Την επόμενη μέρα ο Χριστόφορος Κορτέσης συλλαμβάνεται από την αστυνομία, ξυλοκοπείται και με κουκούλα οδηγείται στην ασφάλεια. Η εισαγγελέας αναβαθμίζει το κατηγορητήριο σε «ληστρική κλοπή από κοινού» και διευρύνει τις διώξεις σε ακόμα 6 πρόσωπα. Έτσι, ο Χριστόφορος Κορτέσης προφυλακίζεται. Στις 03/09 απορρίφθηκε η προσφυγή στο συμβούλιο πλημμελειοδικών κατά της απόφασης προφυλάκισης του αναρχικού Χ. Κορτέση.

Ο σύντροφος Χριστόφορος Κορτέσης ενσαρκώνει το πρόσωπο πάνω στο οποίο κεφάλαιο και κράτος θα στήσουν ένα ακόμα καφκικής έμπνευσης τρομοσενάριο. Τα χαρακτηριστικά του Χριστόφορου προλετάριος αναρχικός, καταδικασμένος για την υπόθεση του Επαναστατικού Αγώνα με αναστολή ποινής, ενεργό και αναπόσπαστο κομμάτι του αναρχικού χώρου ήταν η ικανή συνθήκη ώστε να βρεθεί σιδηροδέσμιος για να δοθεί το μήνυμα. Αξίζει να σημειωθεί πως ως καταδικασμένος για “τρομοκρατία” ο σύντροφος δεν έχει τη δυνατότητα να έχει τραπεζικό λογαριασμό πράγμα που αποτελεί εμπόδιο ακόμα και στην εργασία του.

Η ίδια ταξική “δικαιοσύνη” που αποφάσισε την προφυλάκιση του Κορτέση για απαλλοτρίωση αξίας 180 € είναι που με μερικές μέρες απόσταση άφησε ελεύθερο τον ιδιοκτήτη των Leroy Merlin ο οποίος σκότωσε με ταχύπλοο 2 ανθρώπους, τους παράτησε στη μέση της θάλασσας και εξαφανίστηκε για 16 ώρες ώστε να αποφύγει την σύλληψη και να πέσουν οι τιμές του αλκοτέστ.

Το πέρασμα από την εργοδοτική αυθαιρεσία στην εργοδοτική τρομοκρατία

H πολυεθνική Leroy Merlin όπως και όλες οι μεγαλοεταιρείες επιδιώκει να βγάλει όσο περισσότερα κέρδη γίνεται, επιβάλλοντας στο χώρο δουλειάς σιγή νεκροταφείου, εξαναγκάζοντας σε παραίτηση ή απολύοντας κάθε εργαζόμενο που δεν υποτάσσεται αλλά διεκδικεί και αγωνίζεται για το αυτονόητο, δηλαδή αξιοπρεπή διαβίωση. Όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση είχε από καιρό στοχοποιήσει τον Γιάννη Α. διότι είναι μέλος του σωματείου εμποροϋπαλλήλων Πειραιά ενεργός και δραστήριος, συμμετείχε σε κάθε απεργία, υπερασπιζόμενος την κυριακάτικη αργία, υπερασπιζόμενος τα δικαιώματα του αλλά και όλων των εργαζόμενων. Και είναι αυτό ακριβώς που αυτό που φοβούνται, ότι το παράδειγμα του Γιάννη μπορεί να το ακολουθήσουν και άλλοι εργαζόμενοι που θέλουν να οργανωθούν στους χώρους δουλειάς και να αναπτύξουν συνδικαλιστική-ταξική δράση.

Για τις εταιρείες ασφάλειες είναι κοινό μυστικό η σύνθεσή τους. Ιδιοκτήτες είναι συνήθως πρώην μπάτσοι, στρατιωτικοί και καραβανάδες. Το προσωπικό απαρτίζεται από μπράβους με διασυνδέσεις στη μαφία της νύχτας, λούμπεν στοιχεία που πρόθυμα και αδίστακτα θα ασκήσουν βία για τα συμφέροντα του αφεντικού τους.

Τα φαινόμενα εργοδοτικής αυθαιρεσίας έχουν πολλαπλασιαστεί στην μεταμνημονιακή εποχή με τη βούλα πλέον του νομοθέτη. Ελαστικές μορφές εργασίας, πετσοκομμένα μεροκάματα, ανασφάλιστη εργασία, μη καταβολή δεδουλευμένων, εντατικοποίηση, απλήρωτες υπερωρίες, εργασία την Κυριακή συνθέτουν το σύγχρονο εργασιακό περιβάλλον. Σύμφωνα με τους επιθεωρητές εργασίας πάνω από 70 εργαζόμενοι κάθε χρόνο σκοτώνονται στο βωμό του κέρδους των αφεντικών, αριθμός που αφορά μόνο τα δηλωμένα “εργατικά ατυχήματα” και εκτοξεύεται αν υπολογίσουμε την αδήλωτη εργασία ντόπιων και μεταναστών καθώς και τα περιστατικά τα οποία αποκρύπτονται από τις στατιστικές. Μέσα σε αυτό το κλίμα υποταγής και ενσωμάτωσης στο καθεστώς εκμετάλλευσης όταν τα αφεντικά βρεθούν αντιμέτωποι με εργαζόμενους συνειδητοποιημένους με επίγνωση της ταξικής τους θέσης, οργανωμένους στους χώρους δουλειάς τότε αρχίζουν τις απειλές και τους τραμπουκισμούς. Το φαινόμενο πρέπει να παταχθεί από τη ρίζα του.

Κανένας σύντροφος μόνος απέναντι στο κράτος. Κανένας εργαζόμενος μόνος απέναντι στα αφεντικά.

Ο σύντροφος Χ. Κορτέσης είναι στη φυλακή γιατί είναι φτωχός, αναρχικός, αγωνιστής και γιατί αρνήθηκε να γίνει ρουφιάνος. Γιατί απέναντι στις πιέσεις της εργοδοσίας του Leroy Merlin και των μπράβων της OVIT αρνήθηκε να συνεργαστεί και να χάσει τη δουλειά του ένας αγωνιζόμενος εργάτης. Οι υπόλοιποι σύντροφοι που διώκονται βρίσκονται σε αυτή τη θέση γιατί αρνήθηκαν να αφήσουν μόνους τον Χριστόφορο και τον Θύμιο και στάθηκαν μαζί τους ενάντια στην τρομοκρατία των αφεντικών και των σκυλιών τους.

Αυτή είναι η παράδοση των εργατών. Αυτή είναι η παράδοση των αγωνιζόμενων. Αυτή είναι η παράδοση των αναρχικών. Αυτές είναι οι αξίες μας και έτσι στεκόμαστε ο ένας δίπλα στον άλλο. Έτσι στεκόμαστε δίπλα στον Χριστόφορο και τους διωκόμενους για την υπόθεση Leroy Merlin. Με την αξιοπρέπεια του αγώνα. Με τον αγώνα για αξιοπρέπεια. Δε μας πτοούν, μας πεισμώνουν.

Κάθε βδομάδα και δυο νεκροί εργάτες,

κράτος και κεφάλαιο οι μόνοι τρομοκράτες

Άμεση αποφυλάκιση του συντρόφου Χριστόφορου Κορτέση

Αλληλεγγύη σε όσους διώκονται για την ίδια υπόθεση