Μικροφωνική αλληλεγγύης στους μετανάστες/τριες

Ενάντια στην εθνικιστική προπαγάνδα – Αλληλεγγύη στους μετανάστες

 

Ο ελλαδικός χώρος εδώ και δεκαετίες αποτελεί σημείο από το οποίο κατατρεγμένοι από την Ασία και την Αφρική, περιοχές λεηλατημένες από τα πιο επιθετικά κομμάτια του κεφαλαίου, προσπαθούν να βρουν πέρασμα προς την Ευρώπη. Από το 2015 τα έντονα προσφυγικά/μεταναστευτικά ρεύματα έγιναν πηγή εκμετάλλευσης για το ελληνικό κράτος το οποίο τα χρησιμοποίησε ως μοχλό πίεσης για την εισροή επιδοτήσεων από την ΕΕ. Μεγαλοεργολάβοι, ΜΚΟ, στρατός, ιδιοκτήτες ακινήτων και κάθε λογής αρπακτικό τσέπωσε λεφτά από την μπίζνα με ανθρωπιστικό πρόσωπο. Θέσεις εργασίας άνοιξαν και μαζί με τα πενιχρά επιδόματα προς τους πρόσφυγες τόνωσαν την ενεργό ζήτηση στην ελληνική οικονομία.

Όλα αυτά βέβαια χωρίς να υπάρχει απολύτως κανένα πλάνο για να προσφερθούν παροχές στους πρόσφυγες για να ενταχθούν στη νέα τους πραγματικότητα. Το αντίθετο. Καμπ με σκηνές και κοντέινερ γέμισαν την επικράτεια όπου άνθρωποι στοιβάζονται αποκομμένοι από τον κοινωνικό ιστό χωρίς καμία βοήθεια ώστε να μάθουν τη γλώσσα και να επιχειρήσουν να ανεξαρτητοποιηθούν. Στα νησιά χιλιάδες άνθρωποι εγκλωβίζονται όντας όμηροι των πολιτικών παιχνιδιών ΕΕ, ελληνικού και τουρκικού κράτους.

Τα χρόνια όμως πέρασαν. Η κάνουλα των επιδοτήσεων άρχισε γρήγορα να κλείνει και σε συνδυασμό με την διάψευση των προσδοκιών των ψηφοφόρων για τις μαγικές λύσεις εντός καπιταλισμού που έταξε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ένα νέο εθνικό αφήγημα αναδύθηκε, το οποίο καβάλησε η τότε αντιπολίτευση ως κύμα που την ανέβασε στην εξουσία. Η ΝΔ προεκλογικά υπόσχεται να σφραγίσει (!) τα σύνορα, να χτίσει κλειστά κέντρα κράτησης μεταναστών και να απελάσει χιλιάδες ανθρώπους. Στον κυρίαρχο λόγο οι μετανάστες μετατράπηκαν σε εισβολείς με τη ρατσιστική ρητορεία – μέχρι πρότινος περιθωριακή – να γίνεται η επίσημη φωνή της πολιτείας.

Αν και πολλά από αυτά που η κυβέρνηση υποσχέθηκε αντίκεινται ακόμα και στο διεθνές δίκαιο οπότε τα πάγωσε τον πρώτο καιρό της διακυβέρνησής της, η επιδείνωση της οικονομίας επέβαλε την ανακάλυψη εθνικών επιτυχιών. Στο “έπος του Έβρου” ο στρατός με κάθε λογής παραστρατιωτικούς εθνοφύλακες και μη να συνδράμουν πυροβολεί, ξυλοκοπεί και βασανίζει πρόσφυγες που προσπάθησαν μαζικά να περάσουν τα σύνορα. Οι διαδικασίες αιτήσεων για αίτηση διεθνούς προστασίας παγώνουν ενάντια σε κάθε μορφή διεθνούς δικαίου. Δημιουργούνται κλειστά κέντρα και οι παράνομες επαναπροωθήσεις αυξάνονται σε μορφή επιδημίας. Ακόμα και άνθρωποι που μένουν χρόνια στην Ελλάδα απαγάγονται μέσα από πόλεις και στρατιώτες τους περνάνε κατά ομάδες μέσα από μονοπάτια προς την Τουρκία…

Οι διαδικασίες εξετάσεων των αιτήσεων ασύλου επισπεύδονται με πρόθεση να αποτρέπονται οι αιτούντες άσυλο να έχουν επαρκή χρόνο για να έχουν νομική προετοιμασία ενώ τα χρονικά όρια για την κατάθεση έφεσης συμπιέζονται ώστε να αποκλείονται από νομική βοήθεια για τα αιτήματα τους. Στα νησιά, όπου οι εγκλωβισμένοι έχουν υπερδιπλασιαστεί τους τελευταίους μήνες, εκδόθηκαν με τη λήξη της καραντίνας 1400 απορριπτικές αποφάσεις σε μια ημέρα με τους πρόσφυγες να έχουν 10 μέρες περιθώριο για την κατάθεση ένστασης.

Η κρίση του COVID-19 αντιμετωπίστηκε στο μεταναστευτικό υπό το ίδιο ρατσιστικό πρίσμα. Στα καμπ δεν υπήρχε το παραμικρό μέτρο ασφάλειας. Πρόσφυγες χωρίς βασικές συνθήκες υγιεινής όπως η στέγη ή η πρόσβαση σε ζεστό νερό στοιβάχτηκαν περιμένοντας πότε θα φτάσει κάποιο κρούσμα. Όταν σε καμπ παρουσιάστηκαν κρούσματα η απάντηση του κράτους ήταν η πλήρης απαγόρευση κυκλοφορίας και ο εγκλεισμός των ανθρώπων εντός αυτών. Ακόμα και σήμερα στους διαμένοντες σε καμπ κατ’ εξαίρεση υπάρχουν περιορισμοί κυκλοφορίας.

Πέρα από το θεσμικό ρατσισμό αυτού τους μήνες είδαμε σε διάφορα μέρη της ελλαδικής επικράτειας κομμάτια των τοπικών κοινωνιών να μετατρέπονται σε αγριεμένο όχλο. Από εμπρησμούς ξενοδοχείων που προορίζονταν για να φιλοξενήσουν πρόσφυγες και εμπρησμούς σχολείων μέχρι την αποτροπή προσφύγων που έφταναν σε βάρκες από το να κατέβουν στην παραλία εν μέσω χυδαίων σχολίων, η απανθρωπιά βρίσκεται στο προσκήνιο και διεκδικεί κυρίαρχο ρόλο.
Και επειδή η απανθρωπιά αγαπάει το φασισμό και τη βλακεία όλος ο συρφετός φασιστικών γκρουπούσκολων έσπευσε να επωφεληθεί καλώντας αντιμεταναστευτικά συλλαλητήρια παντρεμένα με κάθε είδους ψεκασμένη θεωρία. Εμβόλια, τσιπάκια, 5G και κάθε απίθανη “απειλή για το έθνος” βρήκε στέγη κάτω από την ομπρέλα των φασιστών για να πλαισιώσει τον αντιμεταναστευτικό θίασο.

Και τώρα όμως όπως και πάντα είμαστε εδώ για να τους πούμε πως οι μετανάστες και οι πρόσφυγες ΔΕΝ είναι μόνοι. Είμαστε και θα είμαστε πάντα δίπλα στα κύματα των κατατρεγμένων που είναι απόνερα της καπιταλιστικής λεηλασίας του πλανήτη. Είμαστε και θα είμαστε πάντα απέναντι στα σκοτάδια που προσπαθούν να επιβάλουν οι σύγχρονοι μελανοχίτωνες. Είμαστε εδώ και θα αντισταθούμε στην ολοκληρωτική μορφή που παίρνει το κράτος απέναντι στους εκμεταλλευόμενους και τους καταπιεσμένους ντόπιους ή μη.

Με συνεχή και αδιαπραγμάτευτο αγώνα για την οργάνωση των από τα κάτω ντόπιων και μεταναστών. Ενάντια στους σχεδιασμούς των κυρίαρχων που θέλει τους μετανάστες/τριες είτε φθηνό εργατικό δυναμικό είτε περισσευούμενο. Ενάντια στην κρατική αφήγηση που θέλει τους μετανάστες/τριες υγειονομική “απειλή”. Ενάντια στη βαθιά ριζωμένη στην ελληνική κοινωνία αντίληψη περί ανωτερότητας της ελληνικής φυλής, απέναντι στις φασιστικές επιθέσεις, εκκενώσεις και εμπρησμούς των εστιών τους. Είμαστε εδώ για να παλέψουμε μαζί τους και για τα αυτονόητα: για χαρτιά για όλους/ες, για ελεύθερη πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη, στέγαση κ.α αλλά και για να οραματιστούμε και να στοχεύσουμε μαζί σε ένα κόσμο ισότητας αλληλεγγύης και ελευθερίας.

Mικροφωνική αλληλεγγύης στους μετάναστες/τριες
την Πέμπτη 28 Μάη στις 19:00,
τόπος: ομπρέλες νέας παραλίας.