Μικροφωνική – Συγκέντρωση αλληλεγγύης στον σύντροφο Κώστα Κ.

Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2021 στις 19.00 Τσιμισκή & Ναυαρίνου (Γούναρη)

ΛΗΨΕΙΣ DNA KAI ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΣΤΟ ΣΩΡΟ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΤΟΝ ΖΟΥΜΕ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΕΔΩ

Στις 4 Νοεμβρίου καλείται για απολογία ο σύντροφος Κώστας Κ. με τις κατηγορίες της απόπειρας ανθρωποκτονίας κατά συρροή και έκρηξη για μια υπόθεση του 2007. 14 χρόνια μετά οι διωκτικές αρχές συνδέουν υποτιθέμενο δείγμα γενετικού υλικού (DNA) με τον Κώστα Κ. παρόλο που έπειτα από εισβολές στο σπίτι του τα έτη 2009 και 2012 δεν υπήρξε οποιοδήποτε εύρημα που να τον συνδέει με την συγκεκριμένη υπόθεση για την όποια κατηγορείται.

Έχουν προηγηθεί άλλες δυο υποθέσεις που σχετίζονται με ορφανά δείγματα DNA που τα τζιμάνια των αρχών αγωνιούν να φορτώσουν σε συντρόφους. Η πρώτη αφορά 14 φοιτητές που έλαβαν κλήση για υποχρεωτική λήψη DNA. Όλοι υπήρξαν συλληφθέντες κατά την διάρκεια της εκκένωσης της κατειλημμένης Πρυτανείας του ΕΜΠ στις 13/11/2020. Η κλήση αφορά την ‘’ταύτιση’’ γενετικού υλικού από αντικείμενο (μπουκαλάκι νερό) στην πρυτανεία με DNA που βρέθηκε σε γάζα στα Εξάρχεια το 2014. Η δεύτερη υπόθεση αφορά τον σύντροφο Χ. Μ. ο όποιος απαγάγεται από τους μπάτσους κάτω από το σπίτι του. Αντιμετωπίζει κατηγορία για απείθεια. Κατά την διάρκεια της κράτησης του αποσπούν DNA και μια μέρα μετά βρίσκεται κατηγορούμενος για συμμετοχή σε ληστεία χρηματαποστολής που πραγματοποιήθηκε το 2018 και μια εμπρηστική επίθεση που πραγματοποιήθηκε το 2009, ο σύντροφος μάλιστα έχει προφυλακιστεί.

Τρεις διαφορετικές υποθέσεις με ένα κοινό, το μέσο καταστολής, αυτό της λήψης γενετικού υλικού που οι διωκτικές αρχές φορτώνουν στο σωρό. Δεν είναι η πρώτη φορά που άνθρωποι διώκονται και φυλακίζονται με βάση το DNA. Χαρακτηριστικότερα παραδείγματα από το παρελθόν είναι οι υποθέσεις του αναρχικού κομμουνιστή Τάσου Θεοφίλου και της Ηριάννας. Συγκεκριμένα, στην υπόθεση Θεοφίλου ο οποίος πρωτοδίκως καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης 25 ετών το μοναδικό στοιχείο που τον ενέπλεξε ήταν ένα καπέλο (!) που παρουσιάστηκε αργότερα και όχι κατά τη ληστεία, το οποίο σύμφωνα με το κατηγορητήριο έφερε το DNA του. Στην περίπτωση της Ηριάννας, η οποία καταδικάστηκε σε 13 χρόνια κάθειρξη για οπλοκατοχή, το μόνο στοιχείο ήταν ένα χαμηλής ποσότητας και κακής ποιότητας δείγμα DNA και έμεινε προφυλακισμένη πάνω από ένα χρόνο. Οι υποθέσεις αυτές αποτελούν κραυγαλέα παραδείγματα για το πώς οι διωκτικές αρχές χρησιμοποιούν το DNA ως τάχα αποδεικτικό στοιιχείο. Τι και αν οι προαναφερθέντες τελικά αθωώθηκαν; Ποια δικαιοσύνη θα πληρώσει για αυτές τις καφκικού τύπου διώξεις, την φυλάκιση, το διασυρμό, την ψυχική οδύνη και το χαμένο χρόνο από τη ζωή τους;

Τι και αν επιστήμονες έχουν κριτικάρει ως αντιεπιστημονική και ασαφή τη δήθεν ταυτοποίηση DNA ως τεκμηρίωση ενοχής; Παρ΄ όλα αυτά, βλέπουμε ότι η εν λόγω μέθοδος τείνει να επιβληθεί ως κανονικότητα και έτσι χρησιμοποιείται σε υποθέσεις που ξεθάβει η ΕΛΑΣ αναλόγως με τους κατά καιρούς σχεδιασμούς της, δημιουργώντας νέους κύκλους ενόχων.

Οι υποθέσεις των τελευταίων μηνών δείχνουν αναβάθμιση και διεύρυνση της καταστολής. Από την προληπτική αστυνόμευση επιχειρείται να περάσουμε στην προληπτική ενοχοποίηση. Ανά πάσα ώρα και στιγμή μπορεί να φυτευτεί το DNA οποιουδήποτε αγωνιζόμενου και αγωνιζόμενης σε όποιο σημείο επιλέξουν οι κουστωδίες του κρατικού μηχανισμού.

Είναι γεγονός ότι παγκόσμια το σύστημα παρακολούθησης και ελέγχου με χρήση και βιομετρικών στοιχείων γιγαντώνεται δημιουργώντας τράπεζες δεδομένων για όλους/ες με συνεργασία κρατικών, ευρωπαϊκών και διεθνών οργανισμών.

Την ιδία στιγμή που το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας δέχεται τη βία του κράτους και του κεφαλαίου, την εντεινόμενη φτωχοποίηση και το αυξανόμενο κόστος διαβίωσης, τους ξυλοδαρμούς απεργών και φοιτητών από τις δυνάμεις καταστολής, τις δολοφονίες των μπάτσων, τις δολοφονίες στα κάτεργα της μισθωτής σκλαβιάς , τις επαναπροωθήσεις και δολοφονίες των μεταναστών. Την ίδια στιγμή διευρύνουν και το νομικό τους οπλοστάσιο και οξύνουν την επίθεση τους σε όποιον και όποια σηκώνει κεφάλι και σε όποιον και όποια επιχειρήσει να αντισταθεί στο σύγχρονο ολοκληρωτισμό. Το ελληνικό κράτος επιδιώκει με στημένα κατηγορητήρια να κάμψει το ηθικό όσων αγωνίζονται . Οι αγωνίστριες και οι αγωνιστές οι σύντροφοι και οι συντρόφισσες δηλώνουμε παρόντες, δεν οπισθοχωρούμε στεκόμαστε στο πλευρό κάθε εκμεταλλευομένου και καταπιεσμένου στο πλευρό των διωκόμενων και κρατούμενων συντρόφων και συντροφισσών. Έτσι κι αλλιώς, στην αρχή η ταυτοποίηση του DNA έρχεται για τους αγωνιζόμενους, μετά θα καθιερωθεί για όλους/ες.

-ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΛΗΨΗ DNA ΑΠΟ ΤΟΥΣ 14 ΦΟΙΤΗΤΕΣ
-ΑΜΕΣΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΡΟΦΟΥ Χ.Μ.
-ΚΑΜΙΑ ΔΙΩΞΗ ΣΤΟΝ ΣΥΝΤΡΟΦΟ ΚΩΣΤΑ. Κ.