Πανελλαδική πορεία υπεράσπισης της κατάληψης Mundo Nuevo

Τα ξημερώματα της 28/11/2022 μπάτσοι εισέβαλαν στην κατάληψη Mundo Nuevo στην Θεσσαλονίκη. Εκκένωσαν το κτίριο και συνέλαβαν 4 συντρόφους/ισσες που βρίσκονταν στο εντός του, ενώ έκαναν άλλες 3 προσαγωγές από την γύρω περιοχή, η οποία έμοιαζε κατεχόμενη από μπάτσους που την είχαν αποκλείσει. Άμεσα κόσμος ανταποκρίθηκε και πραγματοποίησε συγκέντρωση αλληλεγγύης.

Εδώ και 4 μήνες το μέρος που στέγασε ιδέες, σχέσεις, ελπίδες, αγώνες και αγωνίες είναι κατεχόμενο από τις δυνάμεις καταστολής. Θωρακισμένο με λαμαρίνες παραμένει νεκρό, προσμένοντας την “αξιοποίηση” του από τις δυνάμεις του κεφαλαίου. Όπως η κατάληψη Terra Incognita λίγο πιο πάνω, τα χαλάσματα του στεκιού στο Βιολογικό και όλα τα μέρη που, μέσα από την υπόσχεση του εξευγενισμού, η κυριαρχία ανέδειξε το πιο σάπιο πρόσωπο της. Το μίσος της εξουσίας για την ζωή είναι τέτοιο που μπορεί να χωρέσει μόνο σε καταναλωτικά μαυσωλεία ή ερείπια.

Τα τελευταία χρόνια βιώνουμε καθημερινά την ένταση της καταστολής απέναντι στα αγωνιζόμενα κοινωνικά κομμάτια. Τα αδιέξοδα των καπιταλιστών δεν τους αφήνουν κανένα περιθώριο παροχών για να εξευμενίσουν την οργή των καταπιεσμένων αυτής της κοινωνίας. Κράτος και κεφάλαιο επιτίθενται ώστε να συντρίψουν τις αντιστάσεις και να αποτρέψουν την συνάντηση των αγώνων και την επανάληψη γεγονότων όπως της τετραετίας 2008-2012.

Η εισβολή στη Mundo Nuevo είναι συνέχεια των επιχειρήσεων εκκένωσης των κατειλημμένων προσφυγικών στην Αθήνα και της κατάληψης Ντουγρού στη Λάρισα, απαγορεύσεων πορειών και επιθέσεων μπάτσων σε αυτές, καθώς και της στρατοπέδευσης δυνάμεων κατοχής στα Εξάρχεια με αφορμή την κατασκευή σταθμού μετρό στην πλατεία. Οι συνεχείς προσλήψεις μπάτσων και η συνεχής αγορά καινούριων εξοπλισμών για αυτούς είναι το μοναδικό έξοδο που το κράτος κάνει με περισσή χαρά, πέρα από τις απευθείας αναθέσεις δισεκατομμυρίων για να τρώνε μίζες οι ημέτεροι.

Την ώρα που δημόσια υγεία και εκπαίδευση ξεχαρβαλώνονται για να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα ιδιωτών, λεφτά περισσεύουν, όχι για την έρευνα, την αναβάθμιση εγκαταστάσεων ή για προσλήψεις προσωπικού σε νοσοκομεία και πανεπιστήμια, αλλά για την δημιουργία νέων αστυνομικών σωμάτων που θα εξασφαλίζουν την απρόσκοπτη διάλυση αυτών. Η γνώση, η υγεία, ακόμα και η ίδια η ζωή από δικαιώματα μετατρέπονται σε προνόμια για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα για να τα εξασφαλίσουν.

Σε αυτό το πλαίσιο οι δομές αγώνα γίνονται πιο πολύτιμες από ποτέ και η υπεράσπιση τους αποτελεί καθήκον. Δεν είναι ζήτημα επιλογής, είναι ζήτημα ανάγκης. Η επέλαση των δυνάμεων της αγοράς επιδιώκει να περάσει πάνω από τα ερείπια της εργατικής τάξης, του κόσμου του αγώνα και εν τέλη του ίδιου του πλανήτη. Κάθε βήμα πίσω είναι βήμα προς τον γκρεμό.

Στις 16/3/2023, μέρα γενικής απεργίας, καταληψίες τις Mudo Nuevo χάρισαν ώρες ελευθερίας στο κτίριο, επανακαταλαμβάνοντας το. Αλληλέγγυος κόσμος από την απεργιακή πορεία έσπευσε να πλαισιώσει την κίνηση αυτή συγκεντρωνόμενος στο σημείο. Καταληψίες και αλληλέγγυοι δέχθηκαν την επίθεση από τους μπάτσους με γκλοπ και χημικά. Μετά από νέα αστυνομική επιχείρηση η η κατάληψη εκκενώθηκε εκ νέου, ενώ 15 σύντροφοι/ισες συνελήφθησαν.

Η Αλληλεγγύη μας τόσο στην κατάληψη όσο και στους/ις συλληφθέντες/ίσσες είναι δεδομένη και αμέριστη.

Στηρίζουμε την πανελλαδική πορεία αλληλεγγύης στην κατάληψη Mundo Nuevo

Σάββατο 1 Απρίλη 12:00 καμάρα

Να ενώσουμε τις αντιστάσεις – Να γίνουμε επίθεση