Ανακοίνωση για τις προληπτικές προσαγωγές στη Θεσ/νικη στις 31/03/2015

Ανακοίνωση για τις προληπτικές προσαγωγές στη Θεσ/νικη στις 31/03/2015

11091376_10206636801862216_1141550091_nΧθες ημέρα Tρίτη 31/03/2015 ήταν προγραμματισμένη κεντρική διαδήλωση αλληλεγγύης στον αγώνα των απεργών πείνας που βρίσκονται στα ελληνικά κολαστήρια. Στη διαδήλωση αυτή καλούσαν πολλές -ως επί το πλείστον- αναρχικές συλλογικότητες της πόλης. Κατά τη διάρκεια της προσυγκέντρωσης του κόσμου στην καμάρα η αστυνομία πραγματοποίησε 16 προληπτικές προσαγωγές συντρόφων/ισσών οι οποίοι συμμετέχουν στο“συντονισμό αναρχικών συλλογικοτήτων για την αλληλεγγύη στους απεργούς πείνας” από την ευρύτερη περιοχή του κέντρου, επειδή κουβαλούσαν σημαίες στην προσυγκέντρωση. Η διαδικασία τυπική σε σχέση με αυτά που ξέρουμε έως τώρα, μεταφορά στη ΓΑΔΘ, άσκοπη και αναίτια αναμονή και ταλαιπωρία. Μετά από δύο ώρες και ενώ η πορεία έβαινε προς το τέλος της οι προσαχθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι.

Ας θυμηθούμε τι ισχύει σύμφωνα με τους νόμους τους: H πρακτική της προσαγωγής πολιτών στο αστυνοµικό κατάστηµα προς εξακρίβωση της ταυτότητάς τους και συλλογή στοιχείων προς διερεύνηση τυχόν τελεσθέντος ή αποτροπή προπαρασκευαζοµένου εγκλήµατος, προβλέπεται από το άρθρο 74 παρ. 15 περ. θ΄ του Π.∆.141/1991, όπου ορίζεται ότι ο αστυνοµικός σκοπός ‘‘Οδηγεί στο αστυνοµικό κατάστηµα για εξέταση άτοµα τα οποία στερούνται στοιχείων αποδεικτικών της ταυτότητάς τους ή τα οποία, εξαιτίας του τόπου, του χρόνου, των περιστάσεων και της συµπεριφοράς τους δηµιουργούν υπόνοιες διάπραξης εγκληµατικής ενέργειας’’.

Προφανώς τίποτα από τα παραπάνω δεν ίσχυε στην περίπτωση μας, όπως σε τόσες και τόσες περιπτώσεις. Οι προληπτικές προσαγωγές είναι συνήθης κατασταλτική πρακτική της αστυνομίας που στοχεύει στο να δημιουργήσει τεταμένη ατμόσφαιρα και αποπροσανατολίσει πριν την έναρξη της διαδήλωσης, στο να παραδειγματίσει, να αποτρέψει, να εκφοβίσει τους διαδηλωτές.

Ο Σύριζα ως αντιπολίτευση κατήγγειλε τις προληπτικές προσαγωγές ως αντισυνταγματικές και ως καταστρατήγηση των δημοκρατικών δικαιωμάτων των πολιτών.

Ως κυβέρνηση όμως απεκδύεται το δημοκρατικό της άλλοθι και ήρθε η ώρα να αποδείξει ότι αφενός το κράτος έχει συνέχεια και αφετέρου ότι θα αντιμετωπίζει κατασταλτικά όσους αντιτίθεται στα σχέδιά της, ακολουθώντας τα χνάρια των προκατόχων της κυβερνήσεων.

Από την πλευρά μας δεν τρέφαμε ποτέ καμιά αυταπάτη για το αντίθετο.

Θα μας βρουν μπροστά τους!

Ούτε βήμα πίσω!

Αλληλεγγύη στον δίκαιο αγώνα των απεργών πείνας, να ικανοποιηθούν άμεσα τα αιτήματά τους.

Αναρχική ομάδα Θεσ/νικης Πυρανθός 01/04/2015

Συμμετέχουμε στηρίζουμε την κατάληψη στην Πρυτανεία

Πορεία: Τετάρτη, 01/04/2015 17:00, κατειλημμένη Πρυτανεία ΑΠΘ