Για την κατάληψη Φιλίππου & Σιατίστης στη Θεσσαλονίκη

nea_katalipsiΣτις 23 Nοέμβρη σύντροφοι και συντρόφισσες έπειτα από πρωτοβουλία της συλλογικότητας για τον κοινωνικό αναρχισμό Μαύρο και Κόκκινο, κατέλαβαν το κτίριο στην γωνία Φιλίππου και Σιατίστης, που βρίσκεται στο κέντρο της Θεσσαλονίκης προκειμένου να προσδώσουν δημόσιο και ανοιχτό χαρακτήρα σε ένα εγκαταλειμμένο κτίριο. Οι δημοτικές αρχές Θέρμης (ιδιοκτησία του κτιρίου) από την πρώτη κιόλας μέρα της κατάληψης, γνωστοποίησαν σε συνέντευξή τους σε αστικά μέσα πληροφόρησης ότι ήδη ζήτησαν με μήνυση στην αστυνομία την εκκένωση του κτιρίου. Ωστόσο, άμεσα οι καταληψίες ξεκίνησαν εργασίες αποκατάστασης και καθαριότητας που χρήζει το κτίριο, ώστε να καταστεί λειτουργικό και ασφαλές.

Την ίδια στιγμή, η συγκυβέρνηση Συριζα-Ανελ ψηφίζει το 3ο μνημόνιο, το οποίο μεταξύ άλλων προβλέπει θεσμικό πλαίσιο που θα επιδεινώσει το στεγαστικό πρόβλημα με απρόβλεπτες κοινωνικές επιπτώσεις. Πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας και διακοπές ρεύματος, κατασχέσεις κατοικιών και εξώσεις ενοικιαστών. Ολόκληρα κτίρια και συγκροτήματα κατοικιών με δεδομένη την έλλειψη χρημάτων να συντηρηθούν και να διατεθούν προς εμπορευματική “αξιοποίηση” και εκμετάλλευση μένουν αδιάθετα και κενά ενώ από την άλλη πλευρά οι άστεγοι ολοένα και αυξάνονται. Αντίστοιχα, από τις κατασχέσεις και την αδυναμία αποπληρωμής δανείων, η περιουσία τραπεζών, κατασκευαστικών και μεγαλοεργολάβων διαρκώς γιγαντώνεται.

Επομένως, το πρόταγμα των καταλήψεων είναι σήμερα αν μη τι άλλο πιο επίκαιρο από ποτέ. Οι καταλήψεις προσδίδουν ζωή στο απαξιωμένο και έρημο κτιριακό απόθεμα των πόλεων σε αντίθεση με τις κερδοσκοπικές προσδοκίες και σε ευθεία αμφισβήτηση και εναντίωση με τον “ιερό” θεσμό της ιδιοκτησίας. Αποτελούν κομμάτια στέγασης επιβεβλημένων αναγκών και επιθυμιών που ανταποκρίνονται σε πολιτικούς, κοινωνικούς και πολιτισμικούς παράγοντες. Αποτελούν τη βάση για τη συσπείρωση και συγκρότησή μας στους κοινωνικούς αγώνες μακριά από εμπορευματικές σχέσεις και παράλληλα επανανοηματοδοτούν τις αρνήσεις μας ενάντια σε κράτος και κεφάλαιο.

Το κύμα καταστολής και εκκενώσεων των καταλήψεων εντατικοποιήθηκε ιδιαίτερα το 2012 με την εφαρμογή του δόγματος νόμου και τάξης απέναντι στις “εστίες ανομίας” που εφάρμοσε ο τότε υπουργός δημόσιας τάξης Ν. Δένδιας και είχε ως αποτέλεσμα την εκκένωση πολλών καταλήψεων σ΄ όλη την επικράτεια. Στη συνέχεια τη σκυτάλη των εκκενώσεων πήρε ο Σύριζα ενώ παράλληλα συνεχίζουν να σημειώνονται εμπρηστικές επιθέσεις από το παρακράτος (κατάληψη Έπαυλης Κούβελου, κατάληψη Libertatia, κ.α). Ευτυχώς όμως η πόλη αυτή έχει μακρά ιστορία στο κίνημα των καταλήψεων τις τελευταίες τρεις δεκαετίες. Δεν μπορούμε λοιπόν να φανταστούμε καλύτερη απάντηση στην καταστολή και στις επιθέσεις στο εδώ και στο σήμερα από τη δημιουργία μιας νέας κατάληψης.

Κάθε νέα κατάληψη επικαιροποιεί τα προτάγματα που εκφράζουμε ως αναρχικοί: οριζοντιότητα ενάντια στην ιεραρχία, αυτοοργάνωση ενάντια στην διαμεσολάβηση, αλληλεγγύη ενάντια στον ατομικισμό. Θέλουμε να δηλώσουμε, μέσω αυτής της ανακοίνωσης, την έμπρακτη στήριξή μας στην κατάληψη και να καταστήσουμε ξεκάθαρο πως το κράτος, ο δήμος, οι μπάτσοι και οι φασίστες θα μας βρουν απέναντί τους σε οποιαδήποτε σχεδιαζόμενη κατασταλτική μεθόδευση.

ΓΙΑ ΤΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ, ΤΗΝ ΑΝΑΡΧΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟ