Αλληλεγγύη στον αγώνα των εστιακών φοιτητών και φοιτητριών του ΑΠΘ

Ο αγώνας των εστιακών φοιτητών του ΑΠΘ είναι μια αχτίδα φωτός στον δρόμο του αγώνα που διεξάγει το προλεταριάτο για την επιβίωσή του. Οι φοιτητές που διαμένουν στις εστίες δεν δέχτηκαν να βιώσουν την δεύτερη καραντίνα όπως την προηγούμενη . Στην πρώτη καραντίνα το κράτος τους πέταξε έξω από τα σπίτια τους με συνοπτικές διαδικασίες κ τους επόμενους μήνες δεν τους εξασφάλισαν ούτε τα βασικά μέτρα προστασίας (μάσκες, τεστ για covid-19, αντισηπτικό στους κοινόχρηστους χώρους, τακτική απολύμανση στους κοινόχρηστους χώρους, παρουσία γιατρού, προσλήψεις σε προσωπικό στην καθαριότητα). Ο κόσμος που διαμένει εκεί αναγκάστηκε να εγκαταλείψει σε μία νύχτα τα δωμάτιά του, χωρίς καμία πρόνοια από την πλευρά της διοίκησης για το πώς και πού θα μετακινηθεί. Άλλη μία απόδειξη για τον τρόπο που διαχειρίζεται το κράτος και οι αρμόδιοι φορείς την πανδημία εις βάρος της τάξης μας, επιχειρώντας να αποποιηθούν τις ευθύνες τους.

Κατά το προηγούμενο διάστημα εντοπίστηκαν κρούσματα covid-19 σε οικότροφους των εστιών. Η κοροϊδία και η απάθεια της διοίκησης σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ ξεπέρασε κάθε όριο. Αρχικά, επιχείρησε να “κουκουλώσει” τα κρούσματα, μην ειδοποιώντας τους υπόλοιπους κάτοικους των εστιών. Στη συνέχεια η διοίκηση απέφυγε να απαιτήσει τεστ για τους φοιτητές ενώ με χαρακτηριστική αδράνεια η απολύμανση έγινε μετά από πολλές μέρες. Ταυτόχρονα, φρόντισε να ενημερώσει τα ΜΜΕ ότι όλα τα παραπάνω έγιναν κανονικά σκοπεύοντας στη δημιουργία κλίματος ενάντια στις διεκδικήσεις των κατοίκων.

Για τους παραπάνω λόγους φοιτητές και φοιτήτριες των εστιών οργανώθηκαν από τα κάτω και με απόφαση του συλλόγου τους προχώρησαν σε κατάληψη διάρκειας των γραφείων της διεύθυνσης των εστιών παρά τους χλευασμούς και τους τραμπουκισμούς του διευθυντή Σ. Φιλιππίδη που τόλμησε να βρίσει και σπρώξει τους φοιτητές κατά την διάρκεια παρέμβασης και γνωστοποίησης των αυτονόητων αιτημάτων τους.

Μολονότι κάποια πρώτα αιτήματα έχουν ικανοποιηθεί, (όπως η πραγματοποίηση κάποιων περιορισμένων τεστ ) οι εστιακοί φοιτητές και φοιτήτριες συνεχίζουν τον αγώνα τους μέχρι να ικανοποιηθούν και τα υπόλοιπα, όπως τα συχνά τεστ για τον καθολικό πληθυσμό των εστιών, απολυμάνσεις χώρων, μόνιμο προσωπικό καθαριότητας, παροχή υγειονομικού υλικού, επισκευή ζημιών σε κοινόχρηστους χώρους (τουαλέτες, κλπ), επαρκή θέρμανση για τα δωμάτια κ.α.

Από την πλευρά μας δεν μπορούμε παρά να στηρίξουμε τους εστιακούς φοιτητές και φοιτήτριες κ τον δίκαιο αγώνα τους για αξιοπρεπή στέγαση . Ο αγώνας τους είναι ένα κομμάτι από το μωσαϊκό του κοινωνικού ταξικού πολέμου από την πλευρά των από τα κάτω, των εκμεταλλευομένων κ των καταπιεσμένων. Η προοπτική της αυτοοργάνωσης στα κοινωνικά πεδία αποτελεί το όχημα για τη διεκδίκηση καλύτερων όρων στις ζωές μας. Σε αυτούς τους σκοτεινούς καιρούς το μοναδικό που έχουμε είναι ο ένας την άλλη και όπλο μας η αλληλεγγύη.

ΝΙΚΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝA ΤΩΝ ΕΣΤΑΚΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ/ΦΟΙΤΗΤΡΙΩΝ

ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ-ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΣΗ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΧΩΡΙΣ ΣΠΙΤΙ

ΚΑΝΕΝΑ ΣΠΙΤΙ ΧΩΡΙΣ ΡΕΥΜΑ ΝΕΡΟ ΘΕΡΜΑΝΣΗ INTERNET