Κείμενο Αλληλεγγύης στους Συντρόφους Ν. Ματαράγκα και Γ. Καλαϊτζίδη

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΝΑΡΚΟΜΑΦΙΕΣ

Για μισό και πλέον αιώνα τα Εξάρχεια στην Αθήνα αποτελούν μια γειτονιά όπου είναι χώρος συνεύρεσης, ελευθερίας, δημιουργίας και αγώνα για κόσμο ασφυκτιεί στα πλοκάμια της μεγαλούπολης και δε βλέπει τον εαυτό του στο εκάστοτε κυρίαρχο αφήγημα της επιτυχίας. Χωρίς να είναι κάποιος αντικαπιταλιστικός παράδεισος που έχει μείνει αναλλοίωτος από τα κελεύσματα της κατανάλωσης, κρατάει ακόμα έναν αέρα αντίστασης και στεγάζει πολιτικά και πολιτιστικά εγχειρήματα ανατρεπτικών προθέσεων. Για αυτό το λόγο το κράτος προσπαθεί λυσσαλέα να πατήσει πόδι στην περιοχή και να επιβάλει αστυνομοκρατία.

Ένα από τα όπλα που χρησιμοποιεί είναι και οι ναρκομαφίες που ξαμολάει για να λυμαίνονται την περιοχή προσπαθώντας να επιβάλουν καθεστώς τρόμου. Όπου δε φτάνει το γκλοπ του μπατσου, φτάνει η σύριγγα του πρεζέμπορα. Απέναντι στα οπλισμένα παρακρατικά σκυλιά των μαφιών οι κάτοικοι των Εξαρχείων οργανώνονται και απαντάνε με συλλογικό αγώνα και δράση. Συνελεύσεις, πορείες, εκδηλώσεις στην πλατεία, μοιράσματα κειμένων πόρτα-πόρτα, παρεμβάσεις στις πιάτσες είναι καθημερινότητα για τους αγωνιζόμενους ανθρώπους στα Εξάρχεια απέναντι στους εμπόρους ναρκωτικών, οι οποίοι βρίσκονται σε άμεση επικοινωνία με το τοπικό αστυνομικό τμήμα. Είναι γνωστό σε όλους τους κατοίκους τις περιοχής πως οι dealers εξαφανίζονται, με μαγικό τρόπο, ακριβώς πριν εμφανιστεί η αστυνομία ενώ εμφανίζονται ξανά μόλις οι μπάτσοι φύγουν. Για να μη μας αφήσει καμία αμφιβολία για τις σχέσεις στοργής που έχει με τους πρεζέμπορες σε αυτό τον καθημερινό πόλεμο, το κράτος βρίσκει εκ νέου αφορμή να χτυπήσει τους αναρχικούς.

Άλλη μία φορά βρισκόμαστε μπροστά σε μεθοδεύσεις της κρατικής ασφάλειας και της αντιτρομοκρατικής απέναντι σε συντρόφους με ανύπαρκτα στοιχεία και με φακέλους που ξεθάβονται μετά από χρόνια. Άλλη μία φορά που μπάτσοι βάζουν στο στόχαστρό τους συντρόφους, μάλιστα αυτή τη φορά χρεώνοντας τους μία δολοφονία. Συγκεκριμένα οι αναρχικοί Νίκος Ματαράγκας και Γιώργος Καλαϊτζίδης οδηγούνται στις 13/10 σε μια στημένη δίκη -καθ’ υπόδειξη των κατασταλτικών κρατικών μηχανισμών- κατηγορούμενοι για φυσική και ηθική αυτουργία για την υπόθεση εκτέλεσης ενός εμπόρου ναρκωτικών στα Εξάρχεια το 2016, παρότι όταν είχαν κληθεί για απολογία (Ιούνιος 2020) είχαν αφεθεί ελεύθεροι από τον ανακριτή, καθώς μοναδικό “στοιχείο” που τους εμπλέκει με την υπόθεση είναι δυο καταθέσεις μελών της ναρομαφίας.

Στα Εξάρχεια, στη Θεσσαλονίκη (Ροτόντα, Ναβαρίνου, Ρωμαϊκή Αγορά) και σε όλα τα μέρη του πλανήτη, από τους πολέμους για τον έλεγχο της παραγωγής οπίου και τα πρεζοκάραβα των κουμπάρων ως τις πιάτσες στις πλατείες, η σχέση με την αστυνομία είναι δομικό κομμάτι της μαφίας που τα ελέγχει με άκρες και προστασία από το ίδιο το κράτος, ως μία από τις πιο κερδοφόρες δουλείες. Δε χρειάζεται να πούμε και πολλά για τα στοιχεία και τους μάρτυρες που εξαφανίζει ή εμφανίζει η αστυνομία όποτε γουστάρει, απαλλάσσοντας “επιφανείς πολίτες” ή ενοχοποιώντας, όπως στην παρούσα περίπτωση, συντρόφους. Το κύκλωμα είναι μεγάλο, καλά οργανωμένο, για αυτό και θησαυρίζει σπέρνοντας θάνατο και εξαθλίωση σε ανθρώπους της τάξης μας παραμυθιάζοντας και περιθωριοποιώντας τους.

Οι σύντροφοι ως κομμάτι του αναρχικού κινήματος, μαζί με εκατοντάδες αγωνιζόμενους, είναι ενεργά μέλη εδώ και χρόνια κινήσεων ενάντια στο εμπόριο ναρκωτικών και τις ναρκομαφίες στα Εξάρχεια. Αποτελούν προφανή στόχο για τους μπάτσους, μήπως και καταφέρουν να ανακόψουν τις κοινωνικές αντιστάσεις και τη θέληση για ζωή. Τους πληροφορούμε ότι ο κόπος τους είναι μάταιος. Δεν θα επιτρέψουμε καμία σκευωρία να θάψει ζωντανούς στα μπουντρούμια της δημοκρατίας τους συντρόφους μας. Δεν θα αφήσουμε τις μαφίες να κάνουν κουμάντο στις ζωές μας, τους μπάτσους να μας καταστέλλουν, την δικαιοσύνη να μας φυλακίζει. Δεν θα επιτρέψουμε για κανένα λόγο την πολιτική εξόντωση των συντρόφων μας.

Άμεση παύση της δίωξης των αναρχικών Ν.Ματαράγκα – Γ.Καλαϊτζίδη