ΠΟΡΕΙΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗΣ ΤΗΣ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ ΦΑΜΠΡΙΚΑ ΥΦΑΝΕΤ

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΦΑΜΠΡΙΚΑ ΥΦΑΝΕΤ

Πριν από 17 χρόνια, καταλαμβάνεται το ιστορικό κτίριο του εργοστασίου της Υφανετ στη Θεσσαλονίκη από μια ομάδα ανθρώπων που επέλεξαν να στεγάσουν εκεί τα όνειρα και τους αγώνες τους. Όλον αυτό το καιρό, βρήκαν χώρο και έκφραση ιδέες και δράσεις, πραγματοποιήθηκαν συναυλίες και εκδηλώσεις, το εγκαταλελειμμένο κτίριο απέκτησε ζωή, άνοιξε ξανά για τη γειτονιά, τη πόλη και το κίνημα.

Τον Αύγουστο του 2021 το Υπουργείο Πολιτισμού ανακοίνωσε την απόφαση για καθαίρεση τμημάτων στεγών του κτιρίου, το οποίο είναι χαρακτηρισμένο ως διατηρητέο. Η απόφαση αυτή, έρχεται αμέσως μετά τη ψήφιση του νόμου που προβλέπει το γκρέμισμα διατηρητέων κτιρίων και συνόλων άνω των 100 χρόνων τα οποία κρίνονται «επικίνδυνα».

Δεν είναι η πρώτη φορά που το κράτος εξυπηρετώντας τις επιταγές του κεφαλαίου επιχειρεί με τον ένα ή τον άλλο τρόπο να πλήξει δομές του κινήματος. Πότε με πρόσχημα την ασφάλεια και πότε την ανάπτυξη, τα τελευταία χρόνια οι καταλήψεις δέχονται πανελλαδικά ένα λυσσαλέο κυνηγητό. Ό,τι δεν υποκύπτει στο αφήγημα της κυριαρχίας, καταστέλλεται, εκκενώνεται, κατεδαφίζεται.

Για το κράτος και το κεφάλαιο, οι καταλήψεις αποτελούν αγκάθια. Κι αυτό γιατί αν το κέρδος και η τάξη είναι οι μόνες τους αξίες, εμείς αντιπαραθέτουμε την αλληλεγγύη και το μοίρασμα. Για εμάς, οι καταλήψεις δεν είναι ντουβάρια νεκρά είναι οι σχέσεις που δημιουργούνται. Αποτελούν σημεία αναφοράς των αγώνων και κομμάτια του κινήματος. Μέσα σ’ αυτές μεγαλώσαμε, σκεφτήκαμε, συζητήσαμε, οργανωθήκαμε, ερωτευτήκαμε, γελάσαμε, πονέσαμε… Θα υπερασπιστούμε τις δομές μας ώστε να αναχαιτίσουμε ακόμα μια φορά την όποια επιχειρούμενη επίθεση εναντίον μας.

Αλληλεγγύη στις καταλήψεις και στους αυτοοργανωμένους χώρους

Υπερασπιζόμαστε μαχητικά όλες τις δομές ελευθερίας και αγώνα της τάξης μας

Πορεία υπεράσπισης της κατάληψης Φάμπρικα Υφανέτ

Παρασκευή 15 Οκτώβρη 18:00 Πολιτιστικό Κέντρο Τούμπας