ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΔΟΛΟΦΟΝΕΙ!

Το βράδυ της Παρασκευής στις 22/10 αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ καταδιώκουν αυτοκίνητο το οποίο τελικά εγκλωβίζεται σε γειτονιά του Περάματος. Οι επιβαίνοντες Ρομά ηλικίας 18, 16, 15 ετών εγκαταλείπουν το όχημα και προσπαθούν να διαφύγουν πεζοί. Δέχονται καταιγισμό πυρών από τους μπάτσους με αποτέλεσμα να πέσει νεκρός ο 18χρόνος Νίκος Σαμπάνης και να τραυματιστεί ο 16χρόνος. Το συγκλονιστικό γεγονός ότι οι αόπλοι Ρομά επιβαίνοντες δέχονται τις ριπές των πυροβόλων όπλων της αστυνομίας μέχρι να αδειάσουν οι γεμιστήρες σε κατοικημένη μάλιστα περιοχή θυμίζει σκηνή βγαλμένη από ταινίες φαρ ουέστ αλλά δυστυχώς δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο. Ήδη από το προηγούμενο διάστημα οι μπάτσοι συνεχίζουν με τις ίδιες πρακτικές όπως η ενέδρα και οι πυροβολισμοί κατά κλεμμένου οχήματος στην πλατεία Βάθης και οι πυροβολισμοί κατά οχήματος που δε σταμάτησε σε σήμα για έλεγχο στα Τρίκαλα και στον Άγιο Παντελεήμονα.

Ο 18χρόνος Νίκος Σαμπάνης πατέρας δύο παιδιών ως Ρομά και επομένως μίασμα στα μάτια της άρχουσας τάξης δέχτηκε το βράδυ της δολοφονίας στο κορμί του όλη την κακία και σκληρότητα των σαδιστικών καθαρμάτων της αστυνομία. Όλα αυτά που συμβολίζει ο Ρομά νεολαίος είναι όλα αυτά που μισούν, απειθαρχία, φτώχεια, περιθώριο, πολιτισμική κουλτούρα διαφορετική από τα εθνικά και θρησκευτικά πρότυπα των Ελλήνων.

Αμέσως έπιασαν δουλειά τα συστημικά ΜΜΕ διαδίδοντας δήθεν πληροφορίες για “συμπλοκή” για κακοποιά στοιχεία”, “τραυματίες αστυνομικούς” χαρακτηρίζοντας το θύμα ως σεσημασμένο επιχειρώντας να διαμορφώσουν κλίμα για την συγκάλυψη του εγκλήματος και συσκότιση της κοινής γνώμης. Το γεγονός ότι το θύμα ανήκει στην μειονότητα των Ρομά τους βολεύει ακόμα περισσότερο για να ξεπλύνουν τους “εκτελεστές” της εξουσίας. Φυσικά στο καπιταλιστικό σύστημα η ζωή των προλετάριων, των φτωχοδιάβολων, των εργατριών, των μεταναστών, των διαφορετικών από τα καταπιεστικά κυρίαρχα πρότυπα αξίζει σαφώς λιγότερο και μπορεί να αφαιρείται έτσι απλά ακόμα και για το τίμημα ενός πιθανά κλεμμένου αμαξιού.
Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει δεκάδες δολοφονίες στο όνομα της Τάξης και της Aσφάλειας (π.χ του Μάρκο Μπουλάτοβιτς, του Νικόλαου Λεωνίδη, του Ηρακλή Μαραγκάκη, του Τόνι Ονούα, του Νικόλα Τόντι, της Zackie Oh, κ.α ) Στην πραγματικότητα πρόκειται για εν ψυχρώ εκτελέσεις από την ελληνική αστυνομία που δεν λογοδοτεί στην εκάστοτε εκτελεστική και δικαστική εξουσία απολαμβάνοντας πλήρη προνόμια και κάλυψη . Η άμεση επίσκεψη του υπουργού προστασίας του πολίτη Τ. Θεοδωρικάκου στους 7 μπάτσους που κρατούνταν στη Γαδα για να τους στηρίξει ψυχικά (!) έχει μεγάλη συμβολική σημασία διότι επισφραγίζει και με θεσμικό τρόπο ότι το κράτος θα επιχειρήσει να θάψει στα συρτάρια του και αυτή τη δολοφονία.

Η δολοφονία αυτή δεν μπορεί παρά να ενταχθεί στο πλαίσιο της εντεινόμενης καταστολής που βιώνουμε το τελευταίο διάστημα. Η ακροδεξιά κυβέρνηση του Μητσοτάκη μέσα από τις πολιτικές της κλιμακώνει την επίθεση στα οικονομικά ασθενέστερα στρώματα εμπεδώνοντας παράλληλα το δόγμα νόμος και τάξη. Το αστυνομικό κράτος κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος και ειδικά με πρόσχημα την πανδημία είδαμε να επιστρατεύονται όλες οι φιλοχουντικές πρακτικές περιορίζοντας δικαιώματα και ατομικές ελευθερίες.

Είναι δεδομένο πως αν δεν τους σταματήσουμε θα συνεχίσουν τις δολοφονικές τους πρακτικές. Είναι στο χέρι μας να τσακιστούν τα χέρια αυτών που την ασκούν με θεσμικό τρόπο (αστυνομία) ή με μη θεσμικό (τάγματα εφόδου, φασίστες, νεοναζί κτλ). Να ανακόψουμε την επίθεση που δέχεται η τάξη μας και με όπλο την μνήμη απέναντι στη λήθη να οργανώσουμε τη συλλογική μας αυτοάμυνα.

ΝΑ ΜΗΝ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΣΑΜΠΑΝΗ ΑΝΑΠΑΝΤΗΤΗ