Σχετικά με την επίθεση στις 20/05/2022 στην κατάληψη Μundo Νuevo στη Θεσσαλονίκη

Στις 20/05/2022 ομάδα ατόμων με καλυμμένα χαρακτηριστικά, κατά τη διάρκεια Drag Show και Hip-Hop Live που συνέβαινε στην κατάληψη Mundo Nuevo, κινήθηκε επιθετικά γράφοντας με spray στο κτίριο, πετώντας τρικάκια και φωνάζοντας συνθήματα. Τα υποκείμενα που αναγνώρισαν τον εχθρό τους στην κατάληψη Mundo Nuevo, ώστε να προβούν στον εν λόγω “ακτιβισμό”, ανέφεραν κατηγορίες για τρανσοφοβία, συγκάλυψη παραβιαστών και πως “η Mundo Nuevo δεν είναι safe space”.

Ξεκινώντας την παρούσα τοποθέτηση θέλουμε να αναφέρουμε την αμηχανία που μας δημιουργεί η ανάγκη να τοποθετηθούμε για θέματα που ένας σοβαρά δομημένος πολιτικός χώρος θα έπρεπε να λύνει μέσω διαδικασιών. Μέσα στα χρόνια, κομμάτια του ανταγωνιστικού κινήματος έχουν έρθει πολλές φορές σε πολιτική αντιπαράθεση είτε σε συνελεύσεις, εκδηλώσεις είτε μέσα από εσωτερικά κείμενα. Αντιλαμβανόμαστε τον αναρχικό χώρο ως ένα πεδίο πολιτικής ζύμωσης όπου συνδιαλεγόμαστε, συνδιαμορφώνουμε ή διαφωνούμε σε θέσεις, δράσεις με ευθύνη και συνέπεια ως προς το συλλογικό σώμα. Θεωρούμε ότι η πλέον “ακραία” πολιτικής διαμάχης είναι το εσωτερικό κείμενο που ενίοτε μπορεί να οδηγήσει σε ρήξεις, αλλά διατηρεί το μίνιμουμ πολιτικής ευθύνης και συναίσθησης ώστε να προστατεύονται οι λειτουργίες του χώρου.

Η αλληλεγγύη μας στην κατάληψη Mundo Nuevo απέναντι στην επιθετική ενέργεια την οποία δέχτηκε στις 20/5/2022 δε μπορεί παρά να είναι αδιαπραγμάτευτη. Μια επίθεση σε κατάληψη, τόσο σε συμβολικό επίπεδο, με την αναγραφή συνθημάτων, όσο και σε πρακτικό επίπεδο (παρόλο που από τύχη δεν υπήρξε φυσική αντιπαράθεση η οποία θα μπορούσε να οξύνει τα πράγματα), είναι πολιτικά απαράδεκτη. Από την άλλη, αναρωτιόμαστε πως θα μπορούσε να είχε καταλήξει η παραπάνω επίθεση, αν μέλη της κατάληψης βρίσκονταν μπροστά σε κουκουλωμένα άτομα που γράφουν συνθήματα στο κτήριο. Η αναμενόμενη αντίδραση, θα ήταν να υπερασπιστούν το εγχείρημα της κατάληψης και έτσι θα οδηγούμασταν σε έναν ακόμα κύκλο βίας και κατηγοριών -που για τα επιτιθέμενα άτομα- θα λειτουργούσαν ως αυτοεκπληρούμενη προφητεία.

Το δυστυχέστερο όλων είναι πως η συγκεκριμένη επίθεση δε μας εξέπληξε. Εδώ και αρκετό καιρό άτομα συμπεριφέρονται με τρόπο που μαθηματικά θα οδηγούσε σε τέτοιες καταστάσεις. Άτομα που έχουν αναγάγει τις δικές τους αναγνώσεις επί αξιών σε ιερές, οι οποίες δεν επιδέχονται συζήτησης και τους εαυτούς τους σε ιερατείο το οποίο μοιράζει καταδίκες κατά το δοκούν. Τα επιτιθέμενα άτομα θεώρησαν πως η δική τους θέση/ανάλυση για ζητήματα επί του αντιπατριαρχικού / φεμινιστικού κινήματος είναι η μοναδική αλήθεια και είναι αυτή που τους επιτρέπει και τους οδηγεί στον δρόμο της επιβολής με συγκεκριμένες πρακτικές όπως η στοχοποίηση και ο κανιβαλισμός συντροφισσών και συντρόφων. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως επέλεξαν να επιτεθούν τη μέρα που διεξαγόταν στην κατάληψη εκδήλωση με Drag Show.

Είναι γεγονός πως δεχόμαστε μια από τις πιο σκληρές επιθέσεις του κράτους και του κεφαλαίου, η οποία πλήττει ακόμα περισσότερο κομμάτια της τάξης μας που βιώνουν επιπρόσθετες καταπιέσεις όπως οι μετανάστριες/ες, γυναίκες ή τα LGBTQI+ άτομα. Καθημερινές γυναικοκτονίες, επιζώσες έμφυλης βίας χωρίς μέριμνα και φροντίδα εκτίθενται ακόμα στους κακοποιητές τους με κίνδυνο τη ζωή τους, όργιο καταστολής σε πορεία ενάντια στην έμφυλη βία και άλλες πόσες σεξουαλικές κακοποιήσεις και βιασμοί ατόμων που δεν έχουν γίνει δημόσια γνωστοί. Την ίδια στιγμή οι κρατικοί μηχανισμοί, δικαστικό σύστημα, ΜΜΕ, μπάτσοι και λοιποί παρατρεχάμενοι κόβουν και ράβουν νόμους στα μέτρα τους, ξεπλένουν βιαστές, καταστέλλουν όποια αντιδρά σε ένα ολοκληρωτικό νεοφιλελεύθερο σύστημα που προσπαθούν να επιβάλουν. Το να αναλωθούμε με τις συμπεριφορές ατόμων που θέλουν να επιβάλουν την οπτική τους ως κυρίαρχης στο ανταγωνιστικό κίνημα είναι πολυτέλεια που δεν έχουμε. Είναι ανάγκη για τη συνέχιση του αγώνα για την κοινωνική απελευθέρωση αυτές οι νοοτροπίες και οι φορείς τους που δρουν στοχοποιώντας να απομονωθούν από όλες τις τάσεις του ανταγωνιστικού κινήματος. Προφανώς υπάρχουν πολιτικές διαφωνίες, ακόμα και χάσματα αγεφύρωτα. Η διαπάλη των ιδεών μπορεί ενίοτε να παίρνει τον χαρακτήρα πολεμικής. Αυτό όμως οφείλει να γίνεται σε πολιτικά πλαίσια. Είναι στοίχημα όλων το να μπορούμε να υπάρχουμε σε αυτό το χώρο με τρόπο λειτουργικό ή να διαχωριζόμαστε με τρόπο που να μη γίνεται τροχοπέδη ο ένας για την άλλη.

Μέχρι τη στιγμή που γράφτηκε αυτό το κείμενο δεν έχει γίνει ανάληψη ευθύνης για την επίθεση στη Muνdo Nuevo ούτε από κάποιο συλλογικό μόρφωμα ούτε σε ατομικό επίπεδο. Ως αναρχική ομάδα Πυρανθός δεν θέλουμε να έχουμε την οποιαδήποτε σχέση τόσο με τα άτομα που επιτέθηκαν στην κατάληψη ή όσους/ες τα υπερασπίζονται, όσο και συνολικά με τις λογικές που περιγράψαμε παραπάνω. Ελπίζουμε να πρυτανεύσει η λογική και η ευθύνη απέναντι στον αγώνα.

Αύγουστος 2022
αναρχική ομάδα Πυρανθός