Προβολή – Ρεμπέτικο Γλέντι

 

Προβολή του ντοκυμαντέρ

“Σε ποιόν ανήκει αυτό το τραγούδι”

Θα ακολουθήσει ρεμπέτικο γλέντι

Παρασκευή 7/10 20:00

στον Ε.Κ.Χ Σχολείο για την μάθηση της ελευθερίας

Τα έσοδα θα διατεθούν για δικαστικά έξοδα συντρόφων

Λίγα λόγια για την προβολή

Το ντοκιμαντέρ που θα παρακολουθήσουμε σήμερα λέγεται “Σε ποιον ανήκει αυτό το τραγούδι;” και η πρώτη του προβολή έγινε το 2003. Περιγράφει το ταξίδι της σκηνοθέτιδας στα Βαλκάνια ψάχνοντας τις ρίζες ενός τραγουδιού, το οποίο ως μελωδία απαντάται στις περισσότερες χώρες τις περιοχής, αλλά με διαφορετικούς στίχους και νόημα. Η δημιουργός μέσα από αυτό το εγχείρημα προσπαθεί να βρει την πολιτισμική ενότητα των Βαλκανίων. Γρήγορα όμως έρχεται αντιμέτωπη με την σκληρή πραγματικότητα του εθνικισμού.

Είναι κομβικό για την παρακολούθηση της ταινίας να θυμόμαστε πως αυτή γυρίστηκε λίγα μόλις χρόνια από το τέλος των πολέμων που ακολούθησαν τον διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας. Την εποχή των γυρισμάτων μαινόταν ακόμα η ένταση στο Κόσοβο, που αν και ο πόλεμος έληξε το 1999 κήρυξε την ανεξαρτητοποίηση του το 2008. Επίσης οι άνθρωποι που βλέπουμε στις συνεντεύξεις είναι άνθρωποι που γεννήθηκαν σε έναν άλλο κόσμο και ήταν μάρτυρες κοσμοϊστορικών αλλαγών.

Έχει σημασία να πούμε λίγα λόγια και για τον υποτιτλισμό της ταινίας. Προσπαθήσαμε να μείνουμε πιστοί στην απόδοση του ύφους των ανθρώπων. Αυτό σημαίνει πως έπρεπε να μεταφράσουμε όσο πιο πιστά γίνεται απόψεις ρατσιστικές, εθνικιστικές, φαλλοκρατικές. Σε κάποια σημεία η φρασεολογία μας ήταν αηδιαστική οπότε επιλέξαμε να αποδώσουμε το πλήρες νόημα, αλλά με άλλες λέξεις. Έγινε σε ελάχιστα σημεία και ζητούμε την κατανόηση σας.

Στη δική μας θεώρηση ο εθνικισμός είναι εργαλείο στα χέρια της κυριαρχίας και του κεφαλαίου. Ένα εργαλείο που παράγει διαιρέσεις μέσα στο σώμα των εκμεταλλευομένων και των καταπιεσμένων. Ένα εργαλείο που δημιουργεί πλαστά συμφέροντα πέρα από τα μοναδικά συμφέροντα που αναγνωρίζουμε δηλαδή τα ταξικά. Ο εθνικισμός γεννάει μεγαλοϊδεατισμό και την αίσθηση ανωτερότητας έναντι των υπόλοιπων πράγμα που επιχειρείται να εμπεδωθεί ως κυρίαρχη ιδεολογία μέσα στην κοινωνία. Ο απώτερος στόχος είναι η διαφύλαξη της κοινωνικής ειρήνης, η διαιώνιση των ταξικών ανισοτήτων και η αναχαίτιση των κοινωνικών και ταξικών αγώνων. Στο ντοκιμαντέρ αυτό, καταδεικνύεται με πολύ απλό τρόπο ότι ακόμα και η αναπόφευκτη πολιτιστική επιρροή ανθρώπων που ζούσαν και ζούνε σε όμορες γεωγραφικές περιοχές είναι κάτι που αμφισβητείται από τους ασπαζόμενους το εθνικιστικό φαντασιακό. Ένα τραγούδι που σαν αόρατο νήμα συνδέει τους ανθρώπους σε άλλους χρόνους και σε άλλους τόπους, είναι αρκετό για να κάνει τους ανθρώπους στο ντοκιμαντέρ να νιώσουν την αόρατη απειλή του ξένου και να αναδυθούν τα ρατσιστικά τους αντανακλαστικά.

Το ντοκιμαντέρ αυτό είναι δυστυχώς επίκαιρο στο σήμερα, μιας και στον ελλαδικό χώρο ο εθνικισμός και ο πατριωτισμός έχουν διαποτίσει κάθετα το κοινωνικό σώμα. Την ίδια στιγμή που οι θάλασσες ξεβράζουν καθημερινά πτώματα μεταναστών και μεταναστριών, την ίδια στιγμή που η τάξη μας λεηλατείται, την ίδια στιγμή που τα εργατικά ατυχήματα – εργοδοτικές δολοφονίες είναι καθημερινότητα, εμείς δεν θα ψάξουμε τον εχθρό αλλού. Ο εχθρός μας είναι εδώ, είναι το κράτος και το κεφάλαιο. Ως αναρχικοί/αναρχικές αγωνιζόμαστε για την κοινωνική απελευθέρωση ενάντια σε έθνη, πατρίδες και θρησκείες, οραματιζόμενοι/ες έναν κόσμο βασισμένο στις αξίες της αλληλοβοήθειας και της αλληλεγγύης.

Καλή παρακολούθηση