Aλληλεγγύη στην κατάληψη του Ευαγγελισμού-Παύση κάθε δίωξης στους συλληφθέντες/ισσες

 

Στις 30/09 εκκενώνεται η κατάληψη Ευαγγελισμού στο Ηράκλειο. Πάνοπλοι μπάτσοι, μεταξύ άλλων και η κρατική συμμορία των ΤΑΕ (Τμήμα Αστυνομικών Επιχειρήσεων) εισβάλλουν στο κτίριο, συλλαμβάνουν 10 άτομα που βρίσκονταν μέσα και ένα άτομο έξω από την κατάληψη  και λεηλατούν το εσωτερικό της. Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης οι συλληφθέντες υπέστην ξυλοδαρμούς  κ βασανιστήρια, ενώ ένας εξ ΄αυτών δεμένος πισθάγκωνα βρίσκεται στο κενό από την ταράτσα του κτιρίου, τραυματισμένος σοβαρά. Η εκδικητική βεβήλωση και καταστροφή της κατάληψης από τους μπάτσους συνεχίστηκε με το μπάζωμα πορτών και παραθύρων και τον εγκλωβισμό στο εσωτερικό του κτιρίου των ζώων της κατάληψης. Έκτακτα καλείται συγκέντρωση αλληλεγγύης η οποία χτυπήθηκε από την αστυνομία.

Η εκκένωση του Ευαγγελισμού αποτελεί συνέχεια της κρατικής πολιτικής για επίθεση σε κατειλημμένους κινηματικούς χώρους, στοχεύοντας ουσιαστικά στις διαδικασίες και υποδομές των αγωνιζόμενων ανθρώπων. Λίγο καιρό πριν το κράτος είχε επιτεθεί στο Στέκι Άνω Κάτω Πατησίων, στο Στέκι στο Πολυτεχνείο, στην Κατάληψη Ζιζάνια κλπ. Υποψήφιοι δήμαρχοι έσπευσαν να καπηλευτούν την εκκένωση του Ευαγγελισμού λίγες μέρες πριν τις εκλογές, διακηρύσσοντας το δόγμα νόμος και τάξη εις βάρος της κοινωνίας. Η πρυτανεία του πανεπιστημίου- στο οποίο ανήκει το κτίριο- φαινομενικά νίπτει τας χείρας της, στην ουσία όμως εποφθαλμιά να βάλει στο χέρι ένα ακόμη «φιλέτο» προς εμπορική αξιοποίηση που δεν θα έχει καμία σχέση με τις ανάγκες φοιτητών και φοιτητριών.

Τα τελευταία 22 χρόνια, η κατάληψη του Ευαγγελισμού αποτελούσε σημείο αναφοράς του κινήματος του Ηρακλείου και της Κρήτης γενικότερα. Η κατάληψη είχε κομβική παρουσία στους κοινωνικούς αγώνες των τελευταίων ετών, αποτέλεσε το ουσιαστικό ανάχωμα στην επιχειρούμενη επέλαση του φασισμού με αποτέλεσμα να μην μείνουν φασιστικά γραφεία στην περιοχή. Επίσης, αποτέλεσε το σημείο συνάντησης και ζύμωσης χιλιάδων ανθρώπων. Μέσα από εκδηλώσεις, βιβλιοπαρουσιάσεις, αυτοοργανωμένες συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις κ.α, έσπαγε το κυρίαρχο καθεστώς του καταναλωτισμού, της ιδιοκτησίας και της εμπορευματοποιημένης ψυχαγωγίας. Για αυτούς ακριβώς τους λόγους, πάνω από 2000 άτομα διαδήλωσαν για την υπεράσπιση της κατάληψης την Κυριακή 08/10, ανήμερα των δημοτικών εκλογών, συγκρούστηκαν με τους μπάτσους, στέλνοντας σαφές μήνυμα ότι το κράτος δεν ξεμπέρδεψε με την κατάληψη.

Οι καταλήψεις αποτελούν τα σπίτια του αντιιεραρχικού και αδιαμεσολάβητου αγώνα. Είναι τα σημεία που απελευθερώνονται από την εκμετάλλευση κράτους και κεφαλαίου, γίνονται χώροι προσβάσιμοι στην κοινωνία, σημεία συνάντησης των αγωνιζόμενων ανθρώπων. Μέσα από τις δομές και τις διαδικασίες που στεγάζουν αποτελούν ακρογωνιαίο λίθο της οργάνωσης των αντιστάσεων. Η έννοια της κατάληψης είναι εχθρική προς την καταπίεση που επιβάλλει η κυριαρχία, καταλύει το θεσμό της ιδιοκτησίας, δείχνει έναν άλλο τρόπο οργάνωσης της κοινωνίας όπου οι στιγμές και οι ζωές μας δεν μπαίνουν στα καλούπια του εμπορεύματος. Για αυτούς τους λόγους και άλλους τόσους υπερασπιζόμαστε τις καταλήψεις, ως κομμάτι υπεράσπισης των ίδιων των αγώνων μας.
ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ
ΚΑΤΩ ΤΑ ΞΕΡΑ ΣΑΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ
Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ