Αλληλεγγύη στην κατάληψη Rosa Nera

Καταλήψεων εκκενώσεις συνέχεια….

Τις επιθέσεις των φασιστών/παρακράτους στις καταλήψεις που σημειώθηκαν την προηγούμενη δεκαετία τις διαδέχτηκαν οι οργανωμένες επιθέσεις του κράτους. Ειδικά μετά το 2009 η επίσημη καταστολή αφού προλειαίνει το έδαφος με ρουφιανοδημοσιεύματα, επιτίθεται συντονισμένα με περίοδους εξάρσεων και υφέσεων.

Πρόσφατα το κράτος επιτέθηκε και εκκένωσε και καταλήψεις μεταναστών (ορφανοτροφείο, Αλκιβιάδους, κ.α) πετώντας στο δρόμο οικογένειες και παιδιά επιδεικνύοντας περίσσιο ανθρωπιστικό μένος απέναντι σε αυτούς που τόλμησαν να υψώσουν το ανάστημά τους. Σε όσους πρόταξαν την αυτοστέγαση, την αυτοοργάνωση για την κάλυψη στοιχειωδών βιοτικών αναγκών.

Για τις καταλήψεις με ξεκάθαρο πολιτικό χαρακτήρα τα πράγματα είναι πιο διαυγή. Απειλούν τη δημόσια τάξη. Δηλαδή μέσα από τη λειτουργία τους ως πόλος ανυπακοής, αντίστασης, άμεσης αμφισβήτησης της ιδιοκτησίας, συσπείρωσης ανθρώπων που επιθυμούν να αγωνιστούν και διαχέοντας ταυτόχρονα τα θετικά προτάγματα της αντιεραρχίας, της οριζοντιότητας των αδιαμεσολάβητων διαδικασιών λειτουργούν τρόπον τινά ως οδοφράγματα. Οδοφράγματα απέναντι σε επιχειρηματικά συμφέροντα, εργολαβικά προτζεκτς, ή αλλιώς την “ανάπλαση” και την “αξιοποίηση”.

Μία ακόμη κατάληψη σχεδιάζεται να εκκενωθεί καθώς ο ιδιοκτήτης της (το πολυτεχνείο Κρήτης) την πουλάει ώστε να μετατραπεί σε πολυτελές ξενοδοχείο. Είναι γεγονός πως τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει (υπόγειες η μη) προσπάθειες παραχώρησης, δημοπράτησης της κατάληψης Rosa Nera μιας κατάληψης που μετρά ήδη 13 χρόνια ύπαρξης και είναι βαθιά κοινωνικά ριζωμένη στην πόλη των Χανίων. Γι αυτό το λόγο άλλωστε έχει μπλοκαριστεί μέχρι τώρα η εκποίησή της. Η Rosa Nera αποτέλεσε και συνεχίζει να αποτελεί ένα κέντρο συσπείρωσης και αγώνα για τους καταπιεσμένους και τους εκμεταλλευόμενους. Ταυτόχρονα είναι ένα κέντρο δημιουργίας, αυτοέκφρασης, εμποτισμένο από τις επιρροές και τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας.

Η “αναβάθμιση” περιοχών με γνώμονα το κέρδος δεν είναι παρά ένας τρόπος αποκλεισμού συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων από τον αστικό ιστό. Η “εξυγίανση” που επιχειρείται έχει στόχο την βίαιη απομάκρυνση των φτωχών στρωμάτων που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στο υψηλό κόστος ζωής και δημιουργεί ζώνες κατανάλωσης στερώντας μας ζωτικές περιοχές διαβίωσης. Στις πόλεις οι παρεμβάσεις αυτές είναι καταλυτικές αλλοίωσης της ιστορικότητάς τους καθώς ολόκληρα κομμάτια απονεκρώνονται χάνοντας κάθε ίχνος αληθινής ζωής, πράγμα που σε μαζική κλίμακα συναντά κανείς σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ειδικά στην περιοχή της Κρήτης οι μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες καταλαμβάνουν τεράστιες εκτάσεις του νησιού, έχουν καταπατήσει παραδοσιακούς οικισμούς και έχουν ρημάξει φυσικά τοπία. Η διαδικασία αυτή εμφανίζεται ψευδώς ως επένδυση του κτηματικού κεφαλαίου που θα δημιουργήσει καλύτερες συνθήκες ζωής, η αλήθεια είναι όμως πως στοχεύει στην αύξηση της κερδοφορίας του real estate και των κατεχόντων του πλούτου.

Εμείς θεωρούμε πως η εκποίηση της Rosa Nera είναι κεντρική πολιτική επιλογή και ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπιστεί. Λίγες μέρες πριν την ψήφιση του 4ου μνημονίου και ενώ η λεηλασία των ζωών μας εντείνεται, η επίθεση σε μια ακόμη κατάληψη είναι επίθεση σε όλους εμάς τους από τα κάτω. Οι καταλήψεις δεν αποτιμώνται σε κόστος αλλά σε αξία, θα μας βρείτε απέναντί σας!

Αλληλεγγύη στην κατάληψη Rosa Nera!