10 χρόνια από τη δολοφονία του αντιφασίστα Παύλου Φύσσα

18 Σεπτεμβρίου 2013- Δολοφονία του αντιφασίστα Παύλου Φύσσα (Killah P)
10 χρόνια μετά όλα συνεχίζονται…

Ήταν 18 Σεπτεμβρίου 2013 όταν ο αντιφασίστας Παύλος Φύσσας (Killal P) έπεφτε νεκρός από το μαχαίρι του χρυσαυγίτη Γιώργου Ρουπακιά, μέλους του τάγματος εφόδου της νεοναζιστικής γκρούπας Χρυσής Αυγής.10χρόνια μετά, απέναντι σε όλα όσα ύψωσε ο Παύλος το ανάστημά του είναι ακόμα εδώ.

Μετά τις εκλογές του Μαΐου του 2023 αναδείχθηκε ότι ο κοινωνικός εσμός διαποτισμένος από ρατσισμό, μισαλλοδοξία, σκοταδισμό βρήκε για ακόμα μια φορά τους εκφραστές του για την κοινοβουλευτική του εκπροσώπηση. Πάνε χρόνια άλλωστε που το πολιτικό σύστημα έχει εγκολπώσει θεσμικά τις λογής φασιστικές γκρούπες. Το σύστημα θα τους ενεργοποιήσει για να εδραιώσει την κυριαρχία του. Η κοινωνική οργή πρέπει να διοχετευτεί προς τα κάτω και το σώμα των εκμεταλλευόμενων και καταπιεζόμενων πρέπει να διασπαστεί. Έτσι, οι φασίστες τα αγαπημένα παιδιά του καπιταλιστικού συστήματος θα πιάσουν δουλειά. Μολονότι η καταδίκη της Χρυσής Αυγής ως εγκληματική οργάνωση την έβγαλε προσωρινά από το προσκήνιο, το φίδι απλώς άλλαξε δέρμα. Τα νεοσύστατα κόμματα που μπήκαν στη Βουλή οι Σπαρτιάτες, η Νίκη και η Ελληνική Λύση δεν προέκυψαν από το πουθενά. Η δεξαμενή των ψηφοφόρων τους είναι κοινή, ακροδεξιοί ορθόδοξοι φονταμεταλιστές, υπερσυντηρητικοί, νεοναζί, μπάτσοι, απόστρατοι, χουντικοί, παρακρατικοί και ψεκασμένοι συνωμοσιολόγοι.

Η αριστερά (και όχι μόνο) που τόσο είχε ποντάρει στην καταδίκη της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής αποδείχθηκε κατώτερη των περιστάσεων. Το δίπολο νομιμοποίηση – απονομιμοποίηση των φασιστικών κομμάτων αποδείχθηκε ψευδές. Από τη ρητορική για την ενίσχυση του “δημοκρατικού τόξου” βγαίνει κερδισμένο μόνο το κράτος διότι πριμοδοτείται η λογική της ανάθεσης, αποδυναμώνεται ο αντιφασιστικός αγώνας και το κράτος εμφανίζεται ως ο απόλυτος εγγυητής της σταθερότητας.

Η ίδια η κυβέρνηση με τους πλευρο-αδωνο-βορίδηδες επισφραγίζει με κάθε επισημότητα την ακροδεξιά ατζέντα. Η διάπραξη μαζικού τύπου κρατικών εγκλημάτων έγινε καθημερινότητα. Οι εκατοντάδες δολοφονημένοι πρόσφυγες/ισσες στο ναυάγιο της Πύλου, οι 26 απανθρακωμένοι πρόσφυγες μέσα στο δάσος της Δαδιάς , ως απόρροια της αντιμεταναστευτικής πολιτικής και των πρακτικών push back είναι όλο και πιο συχνή καταντάει κανονικότητα. H έκθεση της κοινωνίας απέναντι σε αυτές τις πρακτικές είναι τόσο συχνή και έτσι επιταχύνεται η εξαχρείωση και ο εκφασισμός της.

Το ιδεολόγημα του εθνικισμού και πατριωτισμού διαπερνά κάθετα και μολύνει τη δημόσια σφαίρα. Από τη συστηματική προπαγάνδα των ΜΜΕ έως την ιδεολογική κατήχηση στα σχολεία με εργαλεία την παραπληροφόρηση, τη διαστρέβλωση και την απόκρυψη της ιστορίας. Η εθνική ενότητα προωθείται ως ύψιστη αξία κοινωνικής συνοχής ώστε να εμπεδωθεί από νωρίς η συναίνεση, η πειθάρχηση, η υπακοή, στις επιταγές της κυριαρχίας απέναντι σε κάθε κριτική σκέψη και διαφορετική φωνή. Για τους απείθαρχους υπάρχει το δόγμα της μηδενικής ανοχής, κατασταλτικές επιχειρήσεις στα αγωνιζόμενα κομμάτια της κοινωνίας. Τάξη και ασφάλεια πάνω από όλα. Εκκένωση καταλήψεων, αστυνομοκρατία, επίθεση σε διαδηλώσεις.

Η ανασυγκρότηση όμως των φασιστικών σχηματισμών δεν γίνεται μόνο με όρους θεσμικούς αλλά γίνεται και στο δρόμο, στις γειτονιές στα γήπεδα. Η επανεμφάνιση των ταγμάτων εφόδου στις γειτονιές είναι γεγονός. Ήδη μετράμε δύο πρόσφατες δολοφονίες αυτή του οπαδού της ΑΕΚ Μιχάλη Κατσουρή από τους νεοναζί οπαδούς της Ντιναμό Ζάγκρεμπ αλλά εδώ πρέπει να αναφερθεί και η δολοφονία του μετανάστη εργάτη από το Πακιστάν Σιράζ Σαφτάρ. Δολοφονία, που δεν μπορεί παρά να μας θυμίζει το ρατσιστικό καρτέρι θανάτου και τη δολοφονία του μετανάστη εργάτη Σαχζάτ Λουκμάν το 2013.

Το αντιφασιστικό κίνημα θα τους αντιμετωπίσει και θα τους τσακίσει. Και το τσάκισμα τους θα γίνει στο δρόμο. Mε την οργάνωση του μαχητικού αντιφασισμού και κοινωνικής αυτοάμυνας στις γειτονιές. Με ανθεκτικότητα, υπομονή και πίστη στο ιδανικό της πανανθρώπινης ελευθερίας, για να μην γυρίσουμε ποτέ στις μαύρες σελίδες της ιστορίας. Τιμούμε τους νεκρούς του αντιφασιστικού αγώνα και οργανώνουμε την αντεπίθεση της τάξης μας απέναντι στο κράτος κεφάλαιο και τα τσιράκια τους.

Στήριξη της αντιφασιστικής πορείας Δευτέρα 18-09 στις 19.00 στην Καμάρα

Κράτος και κεφάλαιο γεννούν και τρέφουν το φασισμό
Ο φασισμός τσακίζεται στο δρόμο