Στήριξη πορείας γειτονιάς ενάντια σε παρενοχλητικές/παραβιαστικές συμπεριφορές

Κυριακή 31 Μαρτίου 2024 στη 13.00

Πλατεία Ειρήνης (ρολόι)
Νεάπολη

Ενημερωθήκαμε ότι στην περιοχή της Νεάπολης κυκλοφορεί άτομο που έχει παρενοχλητική και παραβιαστική συμπεριφορά προς γυναίκες. Η συγκεκριμένη συμπεριφορά εντάσσεται στο γενικότερο δυσμενές καταπιεστικό περιβάλλον που διαμορφώνεται από τη συνθήκη της πατριαρχίας.

Καθημερινά πληροφορούμαστε περιστατικά από παρενοχλήσεις, ξυλοδαρμούς βιασμούς, επιθέσεις σε LGBTQ άτομα, δράση κυκλώματων trafficking και παιδεραστίας, έως γυναικοκτονίες. Όλα τα προαναφερόμενα δείχνουν ότι η συστημική βία της πατριαρχίας είναι καλά ριζωμένη στην κοινωνική ζωή.

Όλα τα παραπάνω, σε συνδυασμό με την εντεινόμενη ταξική εκμετάλλευση, την οικονομική εξαθλίωση και την καταστολή σε όσους/ες αντιστέκονται ενισχύουν ένα ήδη ασφυκτικό περιβάλλον. Το κράτος προσχηματικά διατυμπανίζει τη λήψη μέτρων για την έμφυλη βία, αλλά βλέπουμε φορείς και θεσμούς της εξουσίας να είναι ουσιαστικά μπλεγμένοι ή να σπεύδουν να κουκουλώσουν ολοένα και περισσότερες υποθέσεις.

Είναι το πατριαρχικό σύστημα και οι υπερασπιστές του, που δημιουργεί έμφυλα στερεότυπα, διαχωρισμούς και ρόλους και παίρνει όλες τις μορφές καταπίεσης που συναντάμε καθημερινά στο σχολείο, στη γειτονιά, στη δουλειά.

Είναι οι μπάτσοι που συνεργάζονται με μαφίες, φασίστες, που πουλάνε προστασία σε μαγαζιά, εμπλέκονται σε κυκλώματα trafficking και εμπορίας ανθρώπων.

Eίναι η αστική δικαιοσύνη που επιχειρεί να συγκαλύψει βιαστές νοικοκυραίους “υπεράνω πάσης υποψίας” ενώ θέτει σε καθεστώς εξαίρεσης πολιτικούς κρατούμενους και τιμωρεί παραδειγματικά όσους/όσες αγωνίζονται.

Ο αγώνας για κάθε δολοφονημένη, για κάθε περιστατικό βιασμού, για κάθε καταπιεσμένο άτομο είναι κομμάτι ενός συνολικού αγώνα ενάντια σε κράτος, πατριαρχία και κεφάλαιο. Μέσα από αυτοοργανωμένες δομές αλληλεγγύης να στηρίξουμε τα κακοποιημένα άτομα και να μην αφήσουμε καμία μόνη απέναντι στην πατριαρχία και στους υπερασπιστές της. Να αγωνιστούμε για έναν κόσμο με ελευθερία, ισότητα και αξιοπρέπεια.